12/11/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ничи Вендола или италианският Обама - гей, католик, бивш комунист

БиБиСи нюз

Подривен. Екстремист. Опасен. Различен. Кампания на Ничи Вендола за управител на област Пулия

Следващата седмица италианският премиер Силвио Берлускони се изправя пред вот на доверие в парламента. Ако резултатът предизвика избори, дали Ничи Вендола ще бъде човекът, който ще му се противопостави? Като гледам представянето на Ничи Вендола пред хиляди свои привърженици, ме поразява това, че той и Силвио Берлускони малко си приличат. И двамата са обаятелни оратори и големи индивидуалности. Те са рокзвезди на италианската политика. Освен това и двамата са ниски на ръст.

Но това е всичко. Във всички други отношения те са противоположности. Вендола - от левицата, явен хомосексуалист, управител на южната област Пулия - води кампания да стане премиер, докато Берлускони - човекът, който доминира от 15 години в италианската политика - се бори да остане на поста. Преди Берлускони бе възхваляван за своята енергичност, оптимизъм и нюх в бизнеса. Даже гафовете му бяха толерирани. Сега вече не е така.

Мнозина са убедени, че премиерът имаше предвид Вендола, когато се пошегува по телевизията: “По-добре е да обичаш хубави жени, отколкото да бъдеш гей”. Вендола незабавно отговори с изявление в “ЮТюб”. “Времето за шеги изтече”, каза той. “Шегите ти не са забавни за страна, която е изтощена, обедняла, уплашена, несигурна и изоставена.”

ИТАЛИАНСКИЯТ ОБАМА?

Вендола, който живее в Бари, столицата на Пулия, води неуморна кампания в интернет. Ако Берлускони владее медиите, екипът на Вендола обяснява, че те ще използват мрежата. Анкети сочат, че той е предпочитаният кандидат в средите на левицата, а избори може да има до следващата пролет - две години преди края на мандата на настоящия парламент.

Има ли амбиции Вендола да стане лидер на Италия? “Със сигурност да”, отговаря ми той без колебание. “Трябва да вляза в тази битка. Може би тази битка не е напълно онова, което съм избрал за своя живот, но понякога ние не можем да избираме, понякога сценарият за нас вече е написан.” Той говори с фъфлене, постоянно си играе с мобилния телефон, а наоколо постоянно се въртят хора от екипа му и охранители. Като бивш активист в борбата с мафията той се нуждае от специална защита.

Някои от привържениците оприличават Ничи Вендола с американския президент Барак Обама и с подобна вълна на надежда и подкрепа се надяват той да поеме властта. Той обаче омаловажава паралелите между двамата: “Ние сме несравними. Той е най-могъщият човек в света, а аз съм управител на регион с четири милиона жители. Разбира се много съм доволен и поласкан, но притежавам чувство за пропорции”.

РАДИКАЛНИ СХЕМИ

Петдесет и две годишният Вендола е политически активен от 14-годишна възраст, когато се присъединява към Федерацията на комунистическата младеж. Следва литература в университет, където започва да пише поезия. Той е вярващ католик и няма проблеми да съчетава своята вяра със своята сексуална ориентация. “Католицизмът е като моя хомосексуализъм, като моите политически убеждения”, казва той. “Всичките тези неща са част от моята идентичност.”

Той влиза в парламента през 1992 г., а от 2005 е областен управител на Пулия. Този беден, предимно селскостопански район е бил управляван от десницата преди Вендола да спечели местните избори. През 2009 г. той оглавява новата партия “Левица, екология, свобода”, като преди това е членувал в Партията на комунистическото възраждане.

Вендола води в анкетите, подпомаган от разногласията в главната опозиционна партия в Италия - Демократическата партия. Той влезе във водещите новини на страната с радикалните схеми в Пулия с подкрепата за екологичната енергия, младежите, жените, имигрантите, дребния бизнес и фестивалите по изкуствата. Но бе критикуван за това как изразходва бюджета на Пулия за здравеопазване, който изпадна в дефицит, и за съпротивата му срещу приватизацията във водоснабдяването.

Вендола обяснява, че причината за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване