12/11/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Професор химик от Канада пише на Бойко: Наш студент създаде „Блекбъри”-то

Проф. Робърт Льо Роа. Снимка: Сайт на университета във Ватерло

Това е още едно от писмата, които професори и учени от цял свят пращат до българския премиер Борисов, за да го убедят да не съкращава бюджета за наука.

Многоуважавания Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
София, България

Уважаеми г-н Премиер:

Пиша ви за да прибавя гласа си към гласовете на хората, които ви молят да преосмислите политиката, която накара правителството ви да намали драстично финансирането за фундаментални научни изследвания във вашите университети и в Академията на науките.

Ако една нация не разполага с огромни количества естествени ресурси – петрол, природен газ и/или руди – интелектуалният капитал е абсолютно необходимият ресурс, от който икономиката й зависи. Най-добре обучените хора са най-ценните, тъй като техните идеи и иновации са в основата на нови компании и работни места. Суровата действителност е, че инфраструктурата нужна за такова обучение не може да бъде отваряна и затваряна като кран за вода според финансовите нужди на деня, и че – веднъж разрушена – биха били нужни десетилетия, за да бъде изградена наново. Съществуването на силни университети и научно-изследователски институти с агресивни, уважавани в международен план програми е основен национален ресурс, който трябва да бъде защитаван и поддържан при на практика всякакви условия, тъй като бъдещето на вашата икономика зависи от съзидателните личности обучени и възпитани в тях. Също така, това не е област, където правителствените планьори могат да заемат водеща позиция, тъй като бъдещите иновации са искри в умовете на независими съзидателни индивиди и не се появяват където бюрократичните решения – независимо колко добронамерени са те – определят.

Един пример от моята институция: преди няколко години един способен и любознателен инженер от Ватерло на име Майкъл Лазаридис, реши да прекъсне обучението си към края на следването си, за да започне компания, сега наречена Research in Motion (RIM), която произвежда безжичните e-mail/телефонни устройства Blackberry, които сега са навсякъде по света. И все пак той не би дошъл да учи тук, ако във Ватерло нямаше силна бакалавърска програма и научно-изследователска среда. Нямаше как да се предвиди, че финансирането на бакалавърските, магистърски и докторски програми във Ватерло ще доведе до развитието на компания – световен лидер във областта на безжичните технологии базирана във Ватерло, с всички съпровождащи това работни места, и късогледи правителствени действия в редица трудни икономически периоди можеха да задушат университета и иновационната среда, която роди тази страшно успешна индустрия.

Накратко, най-силно ви съветвам, заради икономическото бъдеще на народа и нацията ви, да подновите финансирането за изследванията и обучението провеждани от Академията на науките и в университетите ви. Разполагате с много добри, международно конкурентноспособни научно-изследователски работници, и без вашата подкрепа те няма да успеят да вдъхновят и обучат надарените млади хора, които са вашето икономическо бъдеще.

С уважение,
Робърт Дж. Льо Роа,
професор по химия,
Университет Ватерло

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване