12/15/10 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Как Виктор Янукович балансира между Русия и Запада

Дмитрий Медведев и Виктор Янукович в Киев. Снимка: официален сайт

Скоро се навършва година, откакто Виктор Янукович бе избран за държавен глава на Украйна. Мнозина все още го смятат за “проруски президент”, но засега влиянието на Русия далеч не определя неговата политика. Това сочат редица моменти в развитието на икономиката, сферата на сигурността и културния живот - сектори, показателни за общото състояние на страната.

Процедурни спорове и неприетият държавен бюджет забавиха поредната парламентарна предизборна кампания, но за момента не е изключено Украйна да гласува още през март. Политическото напрежение се изостри от протестите на бизнеса срещу проекта за нов данъчен кодекс - инструмент, с който олигарсите щели да смажат средната класа. Междувременно Янукович предприе рокади в кабинета и поднови опасенията, че засилва президентската власт, за да изгради в Украйна “властова вертикала” като тази в Русия.

Снежни бури връхлетяха тази година Европа, традиционен потребител на руски газ; Янукович увери, че Украйна като транзитна страна е надежден партньор и няма да създава проблеми. Тъкмо заради проблеми с Украйна Русия два пъти спираше временно газовите доставки за Стария свят - през 2006 и 2009 г. Киев непрекъснато спори с Москва и настоява да плаща по-малко за горивото.

В Украйна отбелязват, че държавното ръководство нито предлага на Русия нова ценова формула, нито представя собствени оценки, нито търси съдействие от Европа - прочее “избира аргументи и съюзници, от които Москва да не се подразни твърде много”. Местни политолози и военни специалисти нареждат “зависимостта от Русия” сред основните заплахи за националната сигурност.

Днешният лидер на Украйна е смятан за проруски политик още от предишните президентски избори през 2004 г., когато Москва открито го подкрепи. Опозицията го обвини тогава, че фалшифицира вота, избухна “оранжевата революция”, резултатите бяха признати за невалидни и президент стана прозападно настроеният Виктор Юшченко.
Демократите обаче не вкараха страната в “чакалните” на ЕС и НАТО, не изкорениха корупцията и не хвърлиха бандитите в затвора. Почувствали се излъгани от “оранжевия лагер”, украинците предпочетоха тази година протестното гласуване в полза на Янукович - без да предложи конкретни стратегии за излизане от кризата, той обеща на хората стабилност.

Проруската риторика и действия на новия лидер не гарантират, че Русия ще спре газовия шантаж, твърди опозицията. В крайна сметка Русия цели да наложи на Украйна енергийна и икономическа зависимост, заяви наскоро Борис Тарасюк, шеф на комисията за евроинтеграция във Върховната рада и бивш външен министър.
Тактиката на Москва е “да налага контрол в редица важни сектори” и разработваната нова стратегия за национална сигурност на Украйна “трябва да даде ясен отговор (. . .) какви ще бъдат стъпките ни при внезапно захлаждане” в отношенията, писа тези дни киевският в. “Зеркало недели”.

Украйна, Русия и ЕС започнаха тристранен енергиен диалог; повечето проблеми в тази сфера между Киев и Москва са уредени, отбеляза обаче украинският енергиен министър Юрий Бойко. Украйна ще може да спести милиарди долари, ако се включи в създаваното от Русия Единно икономическо пространство, увери неотдавна икономист от мисията на Москва в Киев.

Медиите често споменават разработваните съвместни икономически проекти в атомната енергетика и самолетостроенето, също и замисленото сливане на руския “Газпром” и украинския “Нафтогаз”. Освен това, Русия купува към 20 на сто от продукцията на украинската отбранителна промишленост. От друга страна, бизнесаналитици прогнозират интерес на руски компании към военните заводи в Украйна, ако държавата реши да ги продаде.
Новата украинска власт обяви членството в ЕС за стратегическа цел, но се отказа от стремежа към влизане в НАТО. При все това Янукович и екипът му посочват сред основните си заслуги споразумението с Русия, удължило престоя на нейния Черноморски флот в кримското пристанище Севастопол до 2042 г. Медиите го кръстиха бартер от типа “флот ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване