12/15/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Стефан Тафров и Бриго Аспарухов в спор за посланиците агенти на ДС

Стефан Тафров и Бриго Аспарухов в студиото на БНТ. Снимка: от екрана

От студиото на “Денят започва” на БНТ с водещи Жени Марчева и Андрей Захариев.

Водеща: Както вече разбрахте 45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули на страната ни се оказаха сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. От проверените 462 лица Комисията по досиетата огласи вчера имената на 191 сътрудници. Това моментално роди крилата фраза, че външно министерство е филиал на службите. Част от тези 191 сътрудници и днес заемат ключови постове зад граница – в постоянното ни представителство в ООН, Москва, Катар, Ватикана, Лондон, Токио, Турция, Берлин, Мадрид, Лисабон, Стокхолм, Кайро, Украйна, Букурещ, Косово, Китай, Женева, Рим, Атина. Абсолютно умишлено направих това дълго изброяване, за да видите все пак за какво става въпрос.

Гости на „Денят започва” на БНТ са Стефан Тафров, който е бивш заместник-министър, също и бивш посланик на страната ни във Франция, Великобритания и Италия и ген. Бриго Аспарухов, който е разузнавач, експерт по национална сигурност.

Стефан Тафров: Нека първо да направя едно уточнение, че вие ме каните, може би днес, защото аз не съм в този списък не съм ченге, така да се каже. Съм работил винаги само за демократична България. Това е лош ден точно за нова демократична България, защото се озоваваме с огромен процент дипломати, свързани с репресивните служби на комунистическия режим, които правеха всичко друго, такъв беше историческият момент, но не обслужваха интересите на България. Това е именно, което трябва да се разбере добре, тъй като аз виждам днес в интернет мнения – какво толкова, те посланиците навсякъде по света, видите ли, това им е работата, да работят за тайните служби на собствената държава. Тайните служби на комунистическа България не са просто тайни служби на една нормална демократична страна, които обслужват националните интереси. Ако е въпросът, националният интерес на България по време на комунизма беше по-скоро да се отърве от комунизма и съветското влияние и от съветската сфера на влияние. Държавна сигурност по статут беше продължение, беше филиал на КГБ и на останалите тайни служби на Съветския съюз и те агентите на Държавна сигурност обслужваха всъщност не интересите на България, а на Съветския съюз, това трябва много ясно да се разграничи.Водеща: Добре, да чуем и ген. Аспарухов. Лош ден ли е за българската дипломация днешния? Учудва ли в, че толкова много…

Водещите на “Денят започва” по БНТ Андрей Захариев и Жени Марчева. Снимка: от екрана

Бриго Аспарухов: Аз ще започна с една закачка и шега. Никога не е късно, г-н Тафров, да служите и на службите.

Стефан Тафров: Не, благодаря.

Бриго Аспарухов: Това беше шега и затова започнах така. В целия свят всички държави имат специални служби и тези специални служби са създадени от самите държави, за да обслужват държавите си. Това че ние сме били в една система след Втората световна война не по наша вина.

Стефан Тафров: Вие отново смесвате България и БКП, г-н Аспарухов. Едно е България, друго е БКП.

Бриго Аспарухов: Когато свършва Втората световна война светът е разделен на две системи. Изборът на България и на българският народ не е бил избор. Тази система наречена социалистическа е била наложена от великите сили с участието и на Америка, и на Англия, това са исторически неща, които сега не е моментът да обсъдим. Службите са за това служби независимо при каква система работят, за да могат да вербуват хора, които да работят за сигурността на страната и за интересите им. В онзи исторически момент това е било ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване