12/16/10 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Белгия - болникът на Европа председателства ЕС

Такова чудо Европейският съюз не познаваше, но и това се случи. Председателството му през втората половина на тази година се падна на Белгия, която след извънредните парламентарни избори на 13 юни полага сизифовски труд да сформира “нормално” правителство.

Разбира се, в Белгия има правителство, но то е завареното от изборите и ще “изпълнява длъжността”, докато не се роди негов законен наследник. А раждането е мъчително и мъките продължават, без да е ясно кога ще свършат.
Европейският съюз видя какво е да се управлява от не съвсем управляема страна през първата половина на 2009 г. Тогава Чехия изненада всички, като си свали правителството два месеца и половина след като пое председателството на съюза.

Преживянето не беше приятно. Чехия неминуемо се превърна в обикновен “временно управляващ делата” на Европейския съюз. А докарала се до такова положение държава няма готовност, нито възможности да предлага, уговаря и прокарва нови инициативи, което по определение е ролята на капитана в Европейския съюз. Предаването на щафетата бе изчакано с голямо нетърпение, преди да го поеме Швеция.

Помнейки това скорошно преживяване и съзнавайки, че е напълно непостижимо да сформира правителство само за две седмици след парламентарните избори до председателството, което започна на 1 юли, Белгия поде кампания за успокояване на Европейския съюз. Готвим се от две години за председателството, приоритетите ни са подбрани, подготвен е и екипът, увери на среща с европейски журналисти белгийският министър-председател Ив Льотерм. Той продължава да заема премиерския пост, тъй като негов заместник още няма.

Европейският съюз прие уверенията и не драматизира обстановката. От една страна, това не беше първото председателство на Белгия, която има достатъчно опит начело на съюза. От друга - беше някак неудобно да се изказват притеснения дали може да се разчита на възможностите на страната, която приютява всички важни европейски институции. От трета - Европейският съюз негласно се надяваше точно председателството да се превърне в движеща сила за преодоляване на вътрешните разногласия в Белгия и за запазване на поставената под заплаха след изборите цялост на държавата.

До края на белгийското председателство остават две седмици. В навечерието на края му може да се каже, че то ще бъде обявено за успешно. Въпреки че съвпадна с разразилата се тежка финансова и икономическа криза в Европейския съюз и в еврозоната, а вероятно точно заради това.

Всяка криза създава тежки проблеми, но и големи възможности, стига те да бъдат използвани. С активното съдействие на Белгия, с вродената готовност на белгийците за компромиси, което е особено важно в Съвета на Европейския съюз, където се решават нещата, бе очертана рамката за засилен финансов контрол в страните членки и за спасителен механизъм за еврото. Съвсем скоро тя ще бъде одобрена официално.

Неочаквано успешно завърши и световната климатична конференция в Канкун. На този форум Европейският съюз говори с един глас. Това не се случва често и със сигурност ще бъде записано в актива на Белгия, спомогнала за единогласието.

Същевременно неотдавна бе приета единна енергийна стратегия в Европейския съюз, задействана бе новата външнополитическа служба на съюза, даден бе стартът на нови регионални политики като Дунавската стратегия, предприети бяха общи мерки за засилена защита на правата на европейските пътници, за регулиране на имиграцията в съюза, потвърдена бе балканската посока при бъдещи разширявания . Белгийското председателство на Европейския съюз с право може да бъде обявено за успешно.

То обаче не изигра очакваната в европейските институции роля за преодоляване на белгийските вътрешнополитически разногласия. Европейският съюз не може да бъде винен за това. Защото очакванията в съюза се основаваха на логика, а както неведнъж се е случвало и ще се случва, тесните партийни интереси, политическото късогледство и твърдоглавие в страните членки често не се подчиняват на логика.

Извънредните избори в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване