12/16/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Путин обича кучето от Бойко, Ходорковски е за затвора

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Повече от четири часа руският премиер Владимир Путин отговаря в директен ефир на въпроси на руски граждани. „Пряката линия” с премиера на Русия започна точно в 12.00 часа московско време и продължи 4 часа и 25 минути. Путин успя да отговори на 88 въпроса. В последната блиц-част той успя да даде отговор на 32 въпроса за 30 минути.

Повечето от питанията към руския премиер бяха свързани със социални теми, като повишаването на пенсиите, жизнения стандарт, социалните и медицинските грижи. Не бяха малко и личните въпроси, но гражданите на Русия искаха да получат отговори по темите за сигурността, безредиците и междуетническите проблеми.

Директната връзка с премиера започна с въпроси за икономиката. БВП на Русия ще отчете ръст от 3,8% през 2010 година, съобщи Путин. Премиерът отбеляза, че през текущата година са били създадени 1,2 млн. нови работни места. Путин прогнозира, че икономиката на Русия ще се върне на нивото отпреди кризата през първата половина на 2012 година.

В същото време премиерът посочи, че за една година е намалял броят на руските граждани, живеещи под прага на бедността от 13,1% до 12,5%.
Като най-тежкото изпитание за 2010 година Владимир Путин определи горските пожари и аномалните горещини и суша в Русия.

„Това е катастрофа за много хора. Малките села, там хората живеят традиционно скромно. Това беше тежко изпитание за хората и за страната. Като цяло ние решихме задачата”, каза руският премиер. Русия ще закупи нова техника за борба с горските пожари. За целта ще бъдат отпуснати 43 милиарда рубли. „Взето е решение за закупуването на допълнителна нова техника”, съобщи Путин, като добави, че ще бъдат купени още самолети Бе-200.

Премиерът не подмина и въпроса за безредиците на расова и религиозна основа. Кавказците не трябва да се боят да излизат по улиците на Москва, а руснаците да живеят в Кавказ. Това заяви премиерът Владимир Путин в отговор на въпрос за проблемите на руските граждани в Северен Кавказ и на имигрантите от кавказките републики в европейската част на Русия.

Путин подчерта, че жителите на страната, без значение къде живеят, трябва да разбират, че са граждани на една държава. Премиерът заяви, че регионалните власти и обществените организации трябва да играят по-голяма роля за решаването на проблемите.

„Русия първоначално се е създавала като мултинационална и мултирелигиозна държава. За толкова много години вече е изградена култура на взаимодействие между различните религии”, каза Владимир Путин в рамките на директна връзка с руските граждани. Безредиците в Москва бяха провокирани не от убийството на фена на „Спартак” Егор Свиридов, а от това, че властите не реагираха правилно, смята руският премиер Владимир Путин.

Свиридов беше убит при сбиване на 6 декември. След сбиването бяха задържани шестима души, като по-късно петима от тях бяха освободени. В ареста остана само Аслан Черкесов от Кабардино-Балкария, който според следствието, е прострелял запалянкото на „Спартак”. Няколко дни след убийството футболни фенове и националисти предизвикаха безредици в центъра на руската столица.

„Случилото се бе провокирано от това, че властите не реагираха правилно. Изглеждаше сякаш виновните са пуснати на свобода. Разбира се, това не дава право на никого да нарушава закона”, заяви Владимир Путин.

Руските специални служби не се занимават с физическото ликвидиране на предатели зад граница, съобщи премиерът на Русия Владимир Путин.
„Руските спецслужби не използват подобни средства”, каза Путин в отговор на въпрос дали му се е налагало да нарежда ликвидирането на предатели. „Не е тайна, че в съветски времена, по времето на Сталин, е имало специални подразделения, които са изпълнявали такива задачи – ликвидиране на предатели. Тези подразделения ние самите отдавна сме ги ликвидирали”, каза Путин.

Той добави, че в някои страни подобна практика ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване