12/17/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Защо залязва Обамаманията

Обамагърл обикаля Ню Йорк в оскъдно облекло и позира до картонени кукли на Барак Обама, докато му се обяснява в любов. Снимка от телевизионния екран

Намаляваща популярност, поражение на демократите на изборите за Конгрес, петролен разлив, който се превърна в политическо бедствие, липса на напредък по ключови външнополитически въпроси - несполуките явно преследваха американския президент Барак Обама през втората година от неговия мандат. А като капак дойдоха разкритията на Уикилийкс, които заплашват да се отразят зле на отношенията на САЩ с редица държави или най-малкото да очернят още повече образа на Америка пред света.

За Обама годината започна доста напрегнато. Още на следващия ден, след като се върна от 11-дневна почивка на Хаваите, президентът трябваше да свика заседание на екипа си по сигурността за обсъждане на пропуските в разузнаването, допуснали опита за атентат на борда на американски пътнически самолет на Коледа 2009 г. Той нареди да бъдат предприети мерки за повишаване на сигурността и за подобряване на способността на правителството да събира, обменя, анализира и действа във основа на разузнавателна информация за терористични заплахи.

“Ние сме във война”, каза Обама в изявление от Белия дом, но същевременно подчерта, че няма да жертва гражданските свободи на Америка в името на сигурността. Мнозина обаче го разкритикуваха заради този отговор - или заради липсата на отговор - на опита за атентат, който според коментатори е представлявал “челен сблъсък” между възвишената реторика на президента и реалността на тероризма. Някои дори изразиха мнение, че е било грешка Обама да продължи да се отдава на развлечения на Хаваите, докато обществеността в Америка е научавала подробности за ужасяващия план на нигериеца Умар Абдулмуталаб.

През март, след едногодишна борба в Конгреса, Обама подписа закона за реформа на здравната система на САЩ. Президентът положи огромни усилия за приемане на историческите промени в здравеопазването, които предвиждат десетки милиони американци без здравни осигуровки да бъдат обхванати от системата. Според разчетите реформата ще струва 940 милиарда долара за 10 години, а прогнозите са, че тя ще намали бюджетния дефицит със 138 милиарда долара за същия период.

Това беше най-значимото законодателно постижение на Обама, откакто зае поста, но и най-противоречивото. Нито един републиканец не подкрепи реформата при гласуването на окончателния й вариант в Конгреса, а след приемането й започна мощна кампания за нейната отмяна, като бяха заведени и съдебни дела срещу спорното законодателство.

Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън аплодират в Белия дом приемането на закона за здравната реформа от Конгреса. Снимка: Белият дом

И привържениците, и противниците на здравната реформа обаче са съгласни, че пълната й отмяна е почти непосилна задача, като се има предвид мнозинството на демократите в Сената и това, че има голяма вероятност части от нея да се окажат доста популярни. Все пак се признава, че републиканците в Конгреса и особено на губернаторските постове на отделни щати могат сериозно да възпрепятстват, забавят или омаловажат реформата.

През април експлозия на нефтена платформа на компанията “Бритиш петролиъм” в Мексиканския залив предизвика най-големия петролен разлив в историята на САЩ. Справянето с тази катастрофа доминираше вътрешнополитическия дневен ред на президента през следващите месеци и се отрази дори върху международните му ангажименти, след като той реши да отмени планираната за юни обиколка в Азия, за да се съсредоточи върху усилията за овладяване на бедствието.

Някои консервативни коментатори направиха аналогия между ситуацията с петролния разлив в Мексиканския залив и кризата с урагана Катрина през 2005 г., смятана за един от големите провали на правителството на бившия президент Джордж У. Буш. Поддръжници на Обама обаче настояха, че сегашното правителство е добре запознато с поуките от Катрина, и ...

Публикувана на 12/17/10 22:30 http://e-vestnik.bg/10654/zashto-zalyazva-obamamaniyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване