12/19/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Близкият изток на кръстопът - нито един сценарий не води към мир

Главният пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Снимка: ЕПА/БТА

По инерция в Близкия изток, в САЩ и в Европа се приема, че в крайна сметка Израел би трябвало да се съгласи да се изтегли напълно от териториите, окупирани през войната през 1967 г., и именно на тези земи да бъде създадена независима палестинска държава. Това вероятно би било възможно преди около 20 години. Последните няколко месеца доказаха, че в чистия си вид това решение поне за момента изглежда невъзможно - макар то да е единственото, което запазва интересите и на двете страни, при това с много условия.

Екзодусът на руски евреи и семействата към Израел в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век доведе до временно пренаселване в страна със сравнително малка територия, което изискваше бързо разрастване на застроените райони както в самата еврейска държава, така и на окупирания Западен бряг. Това създаде представата, че Израел всъщност не допуска идеята за две държави да проникне в дългосрочната държавна стратегия.

Сега еврейската държава е на път да изпадне в странно положение. В момента броят на арабите (друзи и палестинци) и на евреите на територията на Израел в неговите международни граници плюс земите на Западния бряг и Газа е почти изравнен, като раждаемостта в арабската общност е по-висока. А това означава, че Израел е на път да загуби надмощието си не толкова заради отслабване в политически, военен и икономически аспект, а поради чисто аритметичното натрупване на човешка маса вследствие на естествени демографски процеси. Според Ройтерс всяка израелка ражда средно по 2,9 деца и тенденцията е към намаляване , а всяка палестинка - средно по 4,6 деца с тенденция към нарастване.

За Израел заселването на нови и нови райони - в това число Западния бряг и Източен Ерусалим - се превръща в политическа кауза на консервативните партии заради необходимостта от осигуряване на достатъчно жизнено пространство. А това означава, че решението с две независими съседни държави започва да става все по-малко вероятно, във всеки случай по-малко вероятно в сравнение с перспективите при предишни израелски правителства, които демонстрираха по-голяма склонност към отстъпки и компромиси.

За палестинците отпадането на идеята за тяхна независима държава е принципно неприемливо. Недоверието и враждата между двете общности е толкова дълбоко вкоренено, че под “равноправно” положение в една смесена държава всяка от общностите подразбира преди всичко контрол над другата, т.е. еврейски или арабски апартейд.

Официално и двете страни продължават да уверяват, че подкрепят последната дипломатическа кампания на САЩ, започнала през септември с преки срещи в Женева. Сметката обаче излезе грешна: до момента, в който премиерът Бенямин Нетаняху трябваше да реши дали да продължи мораториума върху ново строителство на Западния бряг и Източен Ерусалим - задължително според палестинците условие за диалог, не бе постигнат никакъв напредък. С други думи, надеждите за някакво дипломатическо чудо, което да изведе двете страни от затворения кръг на неизпълнимите условия, не се оправдаха.

В крайна сметка преките преговори бяха замразени отново. САЩ се отказаха от идеята да продължат да оказват натиск върху Израел да спре или поне рязко да забави новото строителство, а палестинците се върнаха към обичайната си риторика, изпъстрена с обвинения в окупация и ярка демонстрация на нежеланието да се приемат някои вече исторически обусловени дадености.

А тези дадености включват нежеланието на арабските държави - въпреки официалните им прокламации - да се ангажират по практически начин с палестинската кауза, и съществуването на поне две поколения палестинци, които не познават друга среда освен тази, в която “те” са окупаторите, и “ние” обезправените, на които всички трябва да помагат. В този очевидно обречен процес на преговори освен това липсва и един важен компонент - ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване