12/19/10 22:13
(http://e-vestnik.bg/)

Винарството е на ръба на масов фалит. Банките го прикриват

Дегустатор си сипва вино на изложението “Винария” в Пловдив. Снимка: Пешо Ройтерса

Винарството в България е във фактически фалит, който обаче не е обявен официално - това признават специалисти в бранша, които не искат да коментират ситуацията публично.

Нулеви години

Няколко от големите производители и известни изби, които присъстват на вътрешния пазар, са имали по една или две нулеви години - тоест не са изкупували грозде и не са правили вино. Избите и складовете им са пълни с непродадена продукция. Същевременно те имат задължения към банки. (Ще се въздържим в e-vestnik да посочваме имена на фирми, но дългове имат почти всички изби в България, а нереализирана продукция - всички).

В последните години, още далеч преди кризата, износът на български вина на Запад, основно във Великобритания, намаля драстично, поради нелоялна конкуренция между български износители, неконтролиран износ на нискокачествени вина. Това съвпада със силна инвазия на пазара в Европа на евтини висококачествени вина от Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, които изблъскаха много от европейските вина.
Възможностите пред българското вино да намери пазари на Запад се свиха значително. Помалко се разширява износът в Русия, но затам отиват само евтини нискокачествени вина, които произвеждат само няколко големи винпрома и не носят големи печалби на производителите.

Намаления на цените на вътрешния пазар

Вътрешният пазар в България става все по-труден, заради огромните инвестиции във винарството (между 100 и 200 млн. годишно в продължение на няколко години). В България се появиха множество изби, които атакуват пазара всяка година с нови марки във всички ценови категории. В последните 2 години рафтовете се препълниха с непродадени вина.
Това става в момент, когато се свива износът на Запад. А в самата Западна Европа Франция, Италия и Испания унищожиха с разрешение на европейската комисия над 500 млн. литра непродадено вино (преработено в спирт за технически цели през 2007-2008 г.).

На вътрешния пазар в България успех постигнаха малки изби с бутикови вина в малки серии от 10 000 - 20 000 бутилки, също и средни по обем изби с годишен капацитет от 100 000 до няколкостотин хиляди бутилки. Големите винпроми с капацитет по милиони бутилки, обикновено изнасят за Русия, за където износът не е спаднал, но става дума за вина с цена при производител до 70-80 цента бутилката.

В момента вината на вътрешния пазар залежават по рафтовете. Потреблението е свито, а на пазара влязоха и евтини вносни вина. НАпример в “Лидъл” има австралийски по 2-3 лв. бутилката, които съперничат на по-скъпи български вина. Започнаха поголовни намаления на цените. Някои изби в България не произвеждат, не изкупуват грозде вече втора година. Бутикови вина, които са се продавали по около 30 лв. бутилката, сега са намалени и под 50%, до една трета от първоначалната цена. По-малко е намалението в средния сегмент - вина с цени около 8-10 лв. са поевтинели с 1 до 3 лв. Търговците на дребно обаче провалят опитите на производители да продават на промоция и с бонуси. Когато производител предлага по 2 бутилки за една или друг вид промоция, много малко магазини я реализират, с изключение на големите вериги супер и хипермаркети, в които не всички производители са представени.

Технолог взима проби от виното. Снимка: Пешо Ройтерса

Средно цените на вината в България за 2 години са паднали с около 25% при производител. Изключения са изби, които са задържали цените си в последните 2 години. Това ясно показва, че браншът е във фалит, защото нормална, почтена винарска изба работи с печалба 5-7%. При такова намаление на цените е очевидно, че те работят ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване