12/19/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Хайле Селасие - изгнанието на Императора

Б. р. – в „Етиопия. Краят на последния бог” (ИК „Сиела”) Степан Поляков представя историята на един абсолютен монарх, управлявал почти 50 г. Гениалният самодържец Селасие – Цар на царете и Всепобеден Юдейски лъв трябва да преведе древната си империя през водовъртежите на най-кървавия век. След нахлуването на Мусолини в единствената неколонизирана африканска държава фаталните събития за целия свят следват със светкавична скорост. Стратегическото значение на Етиопия между Средиземно и Червено море отдавна са я превърнали в сцена на мощни дипломатически, разузнавателни и военни действия от страна на Великите сили. Предлагаме откъс от книгата.

На следващия ден Греъм Лескроарт пътуваше към Джибути. Той успя да докладва на правителството си, че „Негово Величество се е решил на Стъпката“. Беше 25 април. Греъм с мъка си проби път между слизащите, носачите и търговците, които се спускаха върху всеки бял. Слънцето жестоко напичаше, а по солените води на залива Таджура нямаше и вълничка. Агентът попи потта по челото си с голяма носна кърпа.

Предстоеше му да организира отплаването на Императора и цялата благородна свита от стотина души след няколко дни. Седна в най-близкото кафене да изпие едно силно етиопско кафе, каквото приготвяха и в Джибути. След трийсет и шестте часа път с влака имаше нужда да се освежи и да реши откъде да захване тази истински мащабна задача. На 2 май щеше да пристигне императорската композиция.

Лескроарт трябваше да се увери, че и британският крайцер „Инициативни“ ще акостира същия ден в местното пристанище. С него императорското семейство, най-приближените им роднини, министрите и прислугата щяха да отплават през Суецкия канал към намиращата се под британски мандат Палестина. Англичанинът се чувстваше напрегнат. Монархът твърде много се беше забавил с решението си. Вражеската пехота се придвижваше с марш-на-скок.

Успешното му измъкване от обречената столица изглеждаше въпрос на часове. Ако се объркаше нещо с влака му например, нямаше да пробие фашисткия обръч. Той усещаше раздразнение към бавната царска реакция, но си даваше сметка и за затруднението, в което е изпаднал владетелят. Здравият разум ясно показваше, че оттук нататък единственият шанс Етиопия отново да възвърне независимостта си е призната от европейските сили легитимна власт, макар и в изгнание.

Избитите благородници биха породили огромно възмущение, но само няколко седмици по-късно новината щеше да потъне под пясъците на толкова динамичните световни събития в момента. В същото време някои от консервативно настроените вождове страстно настояваха Императорът им да остане с народа си. Говореше се, че някой от по-дребните благородници и командир на голяма военна част твърдял как собственоръчно ще убие Селасие, само и само в най-тежките времена на окупация народът да знае, че предводителят му е останал на родна земя.

Оттам нататък нямаше съмнение и как ще постъпят окупаторите. Мигновено щяха да заличат всяка капка кръв наследственост и всеки знак хералдичност. Нямаше да пощадят дори царските деца, най-малко пък тях. Всеки разумен завоевател би постъпил така, за да пререже връзката със старата държавност, помисли си с отвращение Греъм за правилата на войната. Той отпи от малката чашка силно кафе и започна да тъпче лулата си, като наблюдаваше тълпите, блъскащи се почти до масата му мъже, които крещяха, продаваха, пробиваха си път и създаваха всевъзможна бъркотия за несвикналото око.

Имаше всякакви. Левантински бижутери в кафяви дрехи, чернокожи нубийски продавачи на вода, увити в бели памучни роби, козари от Френски Сомалиленд с немирните си стада, френски войници в отпуск, плътно забулени жени с маслинени очи, които пазаруваха хранителни продукти с маниерите на опитни познавачи, и дори индуски укротители на кобри.

Цялата пъстроцветна сбирщина не правеше никакво впечатление на Лескроарт. Врявата от ожесточения пазарлък за няколко бъра повече отдавна не го караше да се чувства ...

Публикувана на 12/19/10 22:35 http://e-vestnik.bg/10665/hayle-selasie-izgnanieto-na-imperatora/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване