12/20/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Шотландия според Шон Конъри

В “Да бъдеш шотландец” (ИК “Еднорог”) животът, кариерата, копнежите и амбициите на сър Шон Конъри се преплитат с живота и историята на родната му страна. Никой не би могъл да създаде по-достоверен портрет на Шотландия от бедното момче, разнасяло мляко с каруца по улиците на Единбург, което се превръща в една от най-големите легенди в света на киното.

Шон Конъри представя Шотландия – драматичната история на една малка страна, изпадала в зависимост и воювала през вековете за самоопределение, страна със забележителен принос към световната култура и световния технически прогрес. Предлагаме откъс от книгата в превод на Боряна Джанабетска.


Шотландска готика

Шон Конъри, Мъри Григър

Беж по уличките в мрака,
Бърк и Хеър там гости чакат.
Бърк ги коли, Хеър краде,
Нокс говеждото яде.
Единбургска детска песничка

Като момче бях очарован от контрастите на Единбург. Израснах между доктор Джекил – неокласическите сгради на Новия Град, и мистър Хайд – готическите сгради и тесните улички на Стария град. Може би така би описал Роби Луис Стивънсън граничното положение на нашия индустриален квартал в неговия роден „град на стръмнини“, както се изразява той.

„Зловещ“ (eerie), „страховит“ (gruesome), „съдбоносен“ (weird), „магьосник“ (warlock) – не е ли странно, че всички тези мрачни думи, свързани със свръхестественото, са от шотландски произход. Те са готическият дар на Шотландия за англичаните. Ако се изкачите по изтърканите през вековете каменни стъпала на Наблюдателната кула в горния край на Роял Майл, всякакви подобни определения просто ще започнат да се набиват в очите ви. Особено ако достигнете върха на кулата, където е разположена потъналата в сенки „Камера обскура“ и надникнете надолу през тайнствения полумрак.

Тогава пред очите ви бавно ще започнат да се очертават, изложени сякаш на гигантски поднос, добре подредените улици на Новия град, строен в неокласически стил. Ако погледът ни се зарее отвъд двете копия на антични храмове, подслонили Националните галерии на Шотландия, няма да ни е трудно да си представим Стивънсъновия доктор Джекил, обитаващ това изискано средище на Просвещението.

После, когато операторът завърти обектива на викторианския перископ към покривите на сгушените една в друга готически сгради на Стария град, ще е също толкова лесно да извикаме в съзнанието си демоничното второ Аз на добрия доктор, злодея мистър Хайд, промъкващ се из тесните улички, които водят към Роял Майл. „Малко са местата, ако изобщо има такива, които предлагат на погледа такива варварски контрасти“, пише Стивънсън за родния си град. Не е можел да подмине този факт и Алфред Хичкок, който ми каза по време на снимките за „Марни“, че винаги е искал да заснеме филм за перфектното убийство някъде по покривите на Единбург. Хич беше заинтригуван от идеята за убиец, който извършва злодеянието твърдо убеден, че то не може да има свидетели, а всъщност е следен от бдителни погледи откъм потъналата в мрак „Камера обскура“.

Сега през обектива на „Камера обскура“ се вижда панорама на Стария град, където пред погледа ни се мяркат някакви фигури. В една от тесните улички там долу някакъв студент се перчи пред групичка туристи. Той води една от многото обиколки из свърталищата на единбургските призраци и разказва всевъзможни измишльотини, облечен в съответствие с ролята си в неподходящи за фигурата му дрехи на гробар. Докато той дърдори, като че ли никой не забелязва заплашителната сянка, която се примъква край стените. Но когато изпод наметката се протяга ръка, една туристка се извръща и изпищява, видяла нарисуваното като оголен череп лице. Ахканията на останалите скоро преминават в притеснен кикот, когато подчертаната глуповатост на шарадата за стряскане на туристи ги връща към действителността. Но дали всичко това е само безобидно забавление?

Сега налепените около катедралата „Сейнт Джайлс“ плакати, ...

Публикувана на 12/20/10 22:35 http://e-vestnik.bg/10668/shotlandska-gotika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване