12/21/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Светът във “война на валутите”

За “война” на валутите се говори отдавна, но тази година кризата стана катализатор на тлеещите от десетилетия конфликти, темата стана “гореща” и отвори кутията на Пандора. Светът е в състояние на “валутна война”, обяви в началото на есента финансовият министър на Бразилия Гиду Мантега, приемайки ролята на говорител на чувстващите се засегнати нововъзникващи пазарни икономики с динамично развитие дори и при криза. “Войната на валутите” се изразява в силния приток на средства към пазарите на бързо развиващите се страни с нововъзникваща пазарна икономика от западните държави, които пък все още са в тежка структурна криза, водеща до бавни темпове на икономически растеж, поясни Мантега.

В основата на противоречията, които създават и засилват дисбалансите в световната икономика, са доларът на САЩ и китайският юан. Според редица западни икономисти курсът на юана спрямо долара е занижен с около 20-40 процента. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви малко преди годишната среща на Фонда през октомври във Вашингтон, че взима много насериозно заплахата от “война на валутите”, макар и скрита, и обеща да направи предложения, за да не се допусне тя да стане факт. Според Строс-Кан възстановяването на световната икономика може да предизвика нова поява на изкушения за национални решения, по-специално в паричната сфера. Шефът на Фонда даде за пример намесата на японските власти за спиране на поскъпването на йената, както и действията в Бразилия са сваляне на курса на реала.

Опасността от “война” на валутите осезателно витаеше още от края на миналата година, но се изостри през последните месеци. Нововъзникващи пазарни икономики, и най-вече Китай, са обвинявани от по-богатите държави, че не искат да оставят валутите си да поскъпнат, за да стимулират износа си. Подценяването на юана обаче е в основата на напрежението в световната икономика, което се превръща в заплаха и ако искаме да избегнем създаването на условия за нова криза, то Китай трябва да ускори процеса на ревалоризация, предупреди директорът на фонда. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър пък заяви, че не вижда никаква опасност от “валутна война” в света и се надява курсът на юана да продължи да се повишава.

Бразилците използваха израза “валутна война”, но няма никакъв риск това да се случи, посочи Гайтнър в интервю за телевизия Блумбърг. Той намекна, че “войната на международните валути” ще бъде избегната поради “липса на бойци”. Тъй като Китай поддържа подценена националната си валута, група други страни с нововъзникваща пазарна икономика могат да решат, че това е добър пример, но пък има много други държави, които не действат по този начин, изтъкна американският министър.

Той отново отбеляза, че както изглежда Китай е готов да продължи да позволява на юана да поскъпва, но че ревалоризацията на китайската валута спрямо долара ще отнеме време. Пекин реши в края на юни да остави валутата си да променя курса си по-свободно на валутните пазари. Последва поскъпване на юана с 2 до 2,5 процента спрямо долара, което бележи едно доста силно темпо, посочи Гайтнър. Според него сега е необходимо да има максимални насърчения, които да оставят процеса да продължи и да стигне толкова далеч, колкото трябва.

От началото на съживяването и домакинствата, и компаниите по цял свят се опитват да стопят дълговете си, а това удря вътрешното потребление. Всяка страна иска да увеличи износа си. Наличието на слаба валута, особено при сегашната следкризисна конюнктура, е силен коз, защото така продуктите стават по-евтини, а следователно и по-търсени. За да отслабят валутите си, правителства имат два варианта: да намалят водещата лихва или да пуснат печатницата за пари. И така Япония въведе почти нулева лихва, Бразилия взе мерки, за да ограничи поскъпването на реала, а САЩ, въпреки ...

Публикувана на 12/21/10 22:25 http://e-vestnik.bg/10677/svetat-vav-voyna-na-valutite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване