12/22/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Жестоките избори на Александър Лукашенко

Протести в Минск срещу фалшификацията на изборите. Снимка: белпан

Президентът на Беларус Александър Лукашенко “проведе най-жестоките си избори” за 16 години, откакто е на власт, пише в. “Комерсант”. По данни на беларуската ЦИК, Лукашенко е спечелил президентските избори в неделя с почти 80 на сто от гласовете.

Изборите може сериозно да се отразят на бъдещето и външнополитическата ориентация на страната. Западът нарече изборите нелегитимни и обяви, че “Беларус все още е последната авторитарна държава в Европа” по думите на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, изтъква вестникът.

Лукашенко отхвърли обвиненията, одобри жестокия побой на милицията над многохилядния опозиционен митинг и обеща занапред да няма “безсмислена демокрация” в Беларус, добавя “Комерсант”.  Предизборната либерализация в Беларус приключи с погроми, масови побои и арести на опоненти на действащата власт.

Наблюдателите констатират, че беларуската опозиция фактически е разгромена. Арестувани са всички нейни лидери, включително кандидат-президенти, призовали за масови протести срещу изборните фалшификации, отбелязва “Новие известия”.

Официален Минск все още страстно настоява, че изборите са минали идеално. Че събитията на Площада на независимостта са общо дело на политически провокатори, алкохолици и хулигани. И че милиционерите заслужават похвала. Затова телевизионните екрани в Беларус са препълнени с документални видеокадри: конфискувани бутилки от водка, арматура, ножове, дори експлозиви. Следват предавания за ранени милиционери, пише “Комсомолская правда”.

По данни на Лукашенко, в следствени изолатори са настанени 639 участници в протестната акция. “Всички ще лежат в затвора според закона”, обеща преизбраният президент и добави: “Аз не хвърлям никого в затвора, имам право само да помилвам”. Просто няма кой да подава жалби за изборни нарушения - повечето кандидат-президенти са зад решетките, пише “Росийская газета” под заглавие - игра на думи: “Екзекуция пол” (вместо екзит пол).

По време на кампанията Лукашенко неведнъж заяви, че е готов да сътрудничи с опозицията, припомня изданието. Силовите ведомства обаче “схванаха плановете му по начин, за който говорят числата: пребиването на цели четирима кандидати за висшия пост е безпрецедентен случай в световната практика”.

Бившият заместник-външен министър Андрей Санников се обяви по време на кампанията за развитие на отношенията с ЕС при запазване на прагматични отношения с Русия. Друг кандидат, поетът Владимир Некляев - за равноправни отношения с всички страни, граничещи с Беларус; пребит от специалните части, той бе откаран от болницата в неизвестна посока и все още няма връзка с него. В болница е също Виталий Римашевски. Пострада и бе задържан Григорий Костусев. Арестувани са председателят на беларуския Хелзинкски комитет Олег Гулак и Александър Милинкевич, един от най-известните опозиционери.

Вече започнаха процеси срещу задържаните. Редовите участници в протеста ще бъдат наказани най-вероятно с административна глоба. Образувано е обаче и наказателно дело по член за масови безредици, който предвижда до 15 години лишаване от свобода, пише “Московский комсомолец”. След предишните избори през 2006 г. по този член бе осъден и лежа бившият кандидат-президент Александър Козулин. Година преди новия вот той бе освободен в замяна на коректно отношение от страна на ЕС. Сега обаче Бащицата Лукашенко ще има като заложници седмина кандидати, срещу които ще може да иска от европейската общност нови преференции и финансови средства.

Според наблюдателите от ОНД, изборите са били прозрачни и демократични. Мисията на ОССЕ обаче установи нарушения при преброяването, използване на административен ресурс и недостиг на безпристрастност у ЦИК, пише “Ведомости”. Посолството на САЩ в Минск изрази “безпокойство от прекомерната употреба на сила от страна на властите”; Русия обаче фактически призна легитимността на вота, напомня “Новие известия”, който обобщава изказвания на руски държавни дейци.

Рязко влошеното отношение на Запада към Лукашенко би могло истински да изплаши беларуския президент само ако не беше си гарантирал преди изборите подкрепата на Москва, смятат експерти, цитирани от “Комерсант”. Руски телевизии наричаха доскоро Лукашенко крадец и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване