12/22/10 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Провал в Беларус

Александър Лукашенко: снимка: белпан

От няколко години дипломати в Европейския съюз подхранват представата, че беларуският президент Александър Лукашенко, отдавна известен като “последния диктатор в Европа”, може да бъде изтръгнат от съюза си с Русия и убеден да поведе страната си към истинска независимост и демокрация.  В неделя вечерта този проект се провали на площада на независимостта в Минск.

Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха на протест срещу резултатите от президентските избори, които изглежда бяха откраднати от Лукашенко. Въпреки че проучванията показваха, че управляващият вече 16 президент има подкрепата на по-малко от 40 процента от избирателите, той обяви, че е спечелил 79,6 на сто от гласовете в надпревара с 9 опоненти.

Официална мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ видя много случаи на измами с бюлетини. Преброяването на гласовете, обяви ОССЕ, премина “зле и много зле в почти половината от всички наблюдавани избирателни секции”.

Протестът на опозицията бе най-големият досега срещу Лукашенко - знак, че на страната може би е дошло до гуша от съветския му стил на управление. Тогава обаче се намесиха неговите сили за сигурност. Те нападнаха протестиращите, биха много от тях и арестуваха неколкостотин. Представители на опозицията, журналисти и дори хора на изкуството бяха задържани. В понеделник стана ясно, че седем от деветимата опозиционни кандидат президенти са арестувани. Един от тях, Владимир Неклаяев, бе обявен за изчезнал, след като загуби съзнание вследствие на побой.

С един удар Лукашенко сложи край на усилията на Европейския съюз и САЩ да го култивират. Пакетът от европейски помощи на стойност 3,6 милиарда долара, който му бе предложен в замяна на свободни и честни избори, със сигурност ще отпадне. Администрацията на Обама, която неотдавна сключи сделка с режима за премахване на запасите от високообогатен уран, излезе с уместно строго изявление, в което осъди репресиите и обяви, че не приема изборните резултати за легитимни.

Лукашенко, който се опитваше да настрои Запада и Русия един срещу друг, сега може да сметне, че ще намери утеха в в Москва, която обяви смазването на протестите за “вътрешен въпрос на Беларус”. Западни правителства обаче трябва да се погрижат той да плати за своето поведение. Санкциите срещу Лукашенко и най-близките му помощници трябва отново да бъдат въведени и засилени, като специално внимание бъде обърнато на замесените в събитията в неделя.

Епизодът може да предостави също възможност на президента Обама да разбере дали рестартът на американско-руските отношения може да обхване и Беларус. По свои собствени причини Кремъл презира Лукашенко, а контролираните от властите руски цинично водиха кампания в подкрепа на опозицията. Сега е дошъл подходящият момент да се призове правителството на Владимир Путин да се откаже от империалистическите си амбиции в региона и да сътрудничи за изолиране на режима, който отдавна трябваше да бъде сменен.

По БТА

Публикувана на 12/22/10 22:20 http://e-vestnik.bg/10685/proval-v-belarus/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване