12/23/10 00:18
(http://e-vestnik.bg/)

Българско шампанско? Има и менте - газиран сок, не гърми тапата

Снимки: e-vestnik

Много от българските пенливи вина, наричани разговорно шампанско, са нискокачествено или дефектно газирано вино. На много от тях дори тапите не гърмят, както се очаква на Нова година от такава напитка. На едно от тези вина, което беше с яко натъпкана коркова тапа, въпреки че имаше налягане в бутилката, като дърпахме тапата, главата й се скъса и се наложи да я вадим с тирбушон… (Виж по-долу описанията).

Всичко това установихме в „Клуб винен наблюдател”, след като решихме да направим преглед на българското шампанско. Да, правилно, ще отбележи някой, че това е грешка - не се казва шампанско, а пенливо вино. Но така му викат у нас…

Снимки: e-vestnik

Шампанското е само от областта Шампан във Франция, с определени сортове грозде, специална ръчна технология за производство на всяка бутилка и т. н.
У нас също има естествено пенливо вино от различни сортове грозде, има и ръчно произвеждани бутилка по бутилка, има и произведено в танкове, има и газирано вино – така, както се газират безалкохолните напитки.

Кое какво е, може да се ориентираш по цената, но… и това не е достатъчно.

Купихме 11 вида пенливи вина българско производство. Това покрива почти всички производители на пенливи вина у нас, някои дори бяха представени с по две марки. Общата стойност на покупката - по 1 бутилка от почти всички видове българско пенливо вино от “Метро” и “Била” - беше около 99 лв. Само за сравнение - бутилка оригинално шампанско “Дом Периньон” у нас струва около 200 лв. (в Европа около 80 евро). Но оригинално френско шампанско у нас може да се намери и за 60 лв., макар и не “Дом Периньон”. А хубави вносни естествено пенливи вина у нас има още 20-ина вида, за препоръчване е да се купува на цени над 20 лв. бутилката. Защото и от вносните има боклуци.

Снимки: e-vestnik

На когото не му е интересно да чете подробности, накратко трябва да знае следното:
Ако иска да пие по-истинско българско пенливо вино, да избира с цена от 15 лв. нагоре. Поне няма да е дефектно или менте, на което не му гърми тапата и прилича на газиран ябълков сок.
Но скъпото “шампанско” не е за всеки. Има хора, които предпочитат да гръмнат тапата на бутилка от 4-5 лв. на Нова година.

Кое да изберат?

Снимки: e-vestnik

Дегустацията беше сляпа, тоест 6-имата членове на клуб винен наблюдател (виж за тях в сайта на клуба) и нашият гост Коста Канариев, един изключителен дегустатор, сомелиер и специалист по маркетинг на алкохолни напитки, не виждахме какво вино опитваме. Пишехме за него оценки и бележки, и чак тогава разкривахме кое е виното. Така опитахме общо 11-те пенливи вина на цени от около 3 лв. до 22-23 лв. бутилката. Оценките са средни по 100-точковата система, а в скоби е дадена оценка по шестобалната система, по която досега сме правили класации и дегустации в e-vestnik.

Ето и резултатите, като най-отгоре са сложени вината с най-висока оценка:

Edoardo Miroglio

Brut

Снимки: e-vestnik

Изба „Едоардо Миролио” край Сливен
Цена 19,54 лв. в „Метро”, около 23 лв. в магазините.

Коркова тапа.
Светлозлатист, жълт цвят, с лек розов нюанс. Средно фини мехурчета, има дълга игра.
Интензивен аромат, свеж, треви, цитрус, билки, синьо сирене, банан, дрожди, солено минерален нос.
Вкус свеж, цитрус, минерали, грейпфрут, сурови ядки, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване