12/23/10 14:18
(http://e-vestnik.bg/)

Джулиан Асанж е Мъж на годината според “Монд”

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Основателят на сайта “Уикилийкс” (WikiLeaks) Джулиан Асанж беше избран от редакцията на френския вестник “Монд” за мъж на годината. Той е победител и в анкетата сред потребителите на сайта на вестника - с мнозинство от 56,2%. След него се нареждат носителят на Нобелова награда за мир от Китай Лю Сяобо (22,3%) и американецът Марк Зукърбърг, основател на социалната мрежа “Фейсбук” (6,9%).

Миналата седмица американското списание “Тайм” избра за “Мъж на годината” Зукърбърг, а неговите читатели се произнесоха в полза на Асанж. “Монд” е едно от петте големи западни издания, които публикуваха поверителни документи на американската дипломация, изтекли чрез “Уикилийкс” (заедно с “Ню Йорк Таймс”, “Гардиън”, “Ел Паис” и “Шпигел”). Вчера беше съобщено, че руският вестник “Новая газета” също става официален партньор на “Уикилийкс”.

“Уикилийкс” стана първият опит за осъществяване на идеята за абсолютна свобода на информацията. Властите на водещите световни сили се страхуват от Асанж. Ефективността на сайта му е завидна и за най-големите медии. Въпреки гоненията срещу Асанж и негови партньори “магията на властта падна пред лицето на истината”, пише “Новая газета”.

Асанж не блъфира, когато заяви, че скоро гражданите на Русия ще научат много нови неща за страната си. Депешите на дипломати от САЩ са само малка част от досието, което “Уикилийкс” е събрал. Сътрудничеството между нас ще цели главно да бъдат разобличени корумпираните от висшите политически слоеве. Сега вече никой от тях няма защита срещу истината, завършва “Новая газета”.

Междувременно чешката Партия на пиратите пусна свой вариант на “Уикилийкс” - “Пайрътлийкс”, съобщи АП. Според източници от партията целта на сайта е да осигури надеждно и анонимно място за публикуване на секретни документи на правителството и местните органи за управление. Идеята е да се осигурява достъп до информация, която е важна за гражданския контрол над дейността на държавната и местната администрация. Сайтът няма да се занимава с личния живот на политици. Според АП достъпът до “Пайрътлийкс” бил временно затруднен веднага след появата му в световната мрежа заради големия брой посетители.

Американското издателство “Краун пъблишърс”, дъщерна фирма на “Рандъм хаус”, обяви вчера, че ще публикува книга на бившият говорител на “Уикилийкс” Даниел Домшайт-Берг, известен и като Даниел Шмит. Книгата е озаглавена “Вътре в “Уикилийкс” - Времето с Джулиан Асанж при най-опасния уебсайт в света” и ще излезе през февруари.

Според издателя тя “ще разкрие еволюцията, финансирането и вътрешните напрежения в организацията. Шмит се запознава с Асанж през 2007 г. Той напуска “Уикилийкс” преди три месеца поради лични, етични и политически разногласия с Асанж и възнамерява да пусне свой уебсайт Openleaks.org, който ще започне да функционира от догодина. Освен в САЩ книгата на Шмит ще бъде публикувана в Германия, Великобритания и 11 други страни.

Самата дума “Уикилийкс” пък си извоюва правото да се превърне в елемент от английския език, също както “ксерокс” и “Гугъл”, съобщи Ройтерс, като се позова на Центъра за глобален езиков мониторинг (ГЕМ) в Тексас, САЩ. Според езиковедите в ГЕМ името на сайта се използва вече от толкова много хора, че вече отговаря на критериите за “разпространение, дълбочина и широчина” на използването, за да бъде признато за самостоятелна дума.

Според ГЕМ произходът на “уики” е от Хавай и означава “бърз”. Т.е. “уикилийкс” означава просто бързо публикуване на секретна, поверителна или лична информация, посочват от ГЕМ. Според ГЕМ в най-скоро време в английския език ще се появи и думата “пейлинизъм”, която означава присъщата на консервативната републиканка Сара Пейлин склонност да се изразява неточно и често комично.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване