12/23/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Защо се примиряваме с един европейски тиран

сп. Шпигел

Александър Лукашенко: снимка: белпан

Той смята севернокорейския диктатор Ким Чен-ир за един от своите приятели и използва държавните сили за сигурност срещу политическите си противници. Александър Лукашенко управлява Беларус с железен юмрук от 16 години. ЕС и Русия го търпят, защото осигурява стабилност.

Беларуският президент Александър Лукашенко обича да се представя като активен спортист. 56-годишният политик въобще не се стеснява да облича прилепнал по тялото екип за колоездене и от време на време излиза на леда да играе хокей. Но както разкрива олипмпийският шампион на Беларус по каяк от 80-те години на 20 век Владимир Парфенович, “не се позволява на никой да го докосне по време на хокеен мач. И не трябва да го изпреварваш, когато кара ски.”

Човекът, който управлява Беларус с железен юмрук през изминалите 16 години се старае да се представя като човек от народа. Той обаче полага много повече усилия да гарантира, че никой няма да застраши властовата му позиция.

Лукашенко водеше малкия си син Коля, когато пусна бюлетината си на президентските избори в неделя. Веднага след това замина на кратка ски ваканция. Той каза, че е сигурен, че “никой няма да излезе по улиците довечера”. Но беше взел предпазни мерки, в случай че не е бил прав. Още в четвъртък колони от бронирани автомобили на министерството на вътрешните работи бяха влезли в Минск под прикритието на тъмнината.

“С две крила”

Когато в крайна сметка в неделя по улиците на столицата излязоха демонстранти, по нареждане на деспота бяха бити политици от опозицията и бяха арестувани противници на режима. Човекът, който някога заяви, че страната му трябва да лети, както казват в Беларус, “с две крила”, не обича изненадите. А обича да се подсигурява.

Във външната политика например Лукашенко, на когото временно беше забранено да влиза в Европейския съюз, се стремеше преди десетилетие да изгради по-тесен съюз с Русия. В последно време обаче той проучва възможности за по-близки отношения със западните страни - същите, които някога обвиняваше, че се “опитват да превърнат нашите момичета в проститутки”, че “захранват гражданите ни с контрабандни наркотици” и че “разпространяват хомосексуални извращения”.

Скоро след това Лукашенко отново промени настроението си, като заяви, че Европа го е “изоставила”. Той пак се обърна към Москва, настоявайки, че руснаците и беларусите са “един народ”. Въпреки това твърдоглавият лидер не се посвени да отмени среща с руския си колега Дмитрий Медведев, като заяви, че малкият Коля бил болен.

Лукашенко много добре осъзнава, че икономиката на страната му е зависима от евтината енергия, идваща от големия й славянски брат. Руските медии лаконично отбелязват, че беларуското икономическо чудо е струвало на Москва около 100 милиона долара (76 милиона евро) от разпадането на Съветския съюз. След поредица конфликти заради суровини Русия повиши цената на нефта и газа и Лукашенко беше принуден да се моли за нови енергийни съюзници, някои от които далеч от Беларус.

“Постоянен просперитет”

По-рано този месец Минск постигна сделка със САЩ за унищожаване на запаси от високообогатен уран от съветско време, за които Вашингтон се страхува, че са слабо охранявани и може да попаднат в лоши ръце. Същевременно обаче Лукашенко поддържа близки контакти със Северна Корея. Той например поздрави диктатора на страната Ким Чен-ир по случай рождения му ден. В писмото, което беше публикувано на уебсайта на беларуското правителство, Лукашенко отбеляза, че е “убеден, че приятелските отношения и конструктивното сътрудничество между Република Беларус и Корейската народнодемократична република ще насърчат постоянния просперитет на нашите страни”.

Минск също така с радост приема венецуелския лидер Уго Чавес, който е персона нон грата във Вашингтон. Най-напред Чавес донесе поздрави от “оста на злото”. После те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване