12/23/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Уикилийкс”: Отмъстителни хакери и шпиони в дилижанси

в. Култура

Умберто Еко. Снимка: личен сайт

Аферата “Уикилийкс” има двойно значение. От една страна, тя се проявява като очевиден скандал, скандал, който не би бил такъв, ако не беше лицемерието, ръководещо отношенията между държавите, гражданите и пресата. От друга страна, аферата вещае дълбоки промени на международно ниво и предусеща едно бъдеще, в което ще доминира регресията.

Но да действаме поред. Първата особеност на “Уикилийкс” е потвърждаването на факта, че всяко досие, образувано от тайните служби (независимо от държавата), в изключителна степен е съчинено с помощта на ксерокопия от пресата. “Необикновените” американски разкрития за сексуалните навици на Берлускони само предават онова, което от месеци можеше да се прочете във всеки един вестник (с изключение на онези, на които Берлускони е собственик). Също така и зловещо карикатурният образ на Кадафи беше от доста време сюжет в скечовете на кабаретните артисти.

Правилото, според което секретните досиета трябва да се съчиняват само по вече известни факти, е от съществено значение за динамичността на секретните служби, и то не само през ХХІ век. Ако отидете в книжарница, в която се продава езотерична литература, ще видите, че всяко произведение (за Свещения Граал, за тайните на Рен льо Шато, за тамплиерите или за розенкройцерите ) точно повтаря вече написаното във вече издадени книги. И причината не е само в това, че авторът на окултни текстове не обича да прави нови разкрития (нито пък че не знае къде да търси сведения за несъществуващото), а е в това, че тези, които се посвещават на окултизма, вярват само на онова, което вече знаят и което препотвърждава вече наученото.

Това е механизмът за успеха на Дан Браун. Също и на секретните досиета. Информаторът е мързелив, а и шефът на тайните служби е такъв (или с ограничен ум, в противен случай, знам ли, можеше да бъде редактор в “Либерасион”), след като признава за вярно само онова, което вече познава. Свръхсекретните информации за Берлускони, които американското посолство в Рим изпрати до държавния департамент, бяха същите онези, които една седмица преди това “Нюзуик” публикува.

Тогава защо разкритията за тези досиета предизвикаха такъв шум? От една страна, те казват нещо, което всеки един интелигентен човек вече знае, а именно, че посолствата, най-малкото след края на Втората световна война и от времето, когато държавните лидери вече могат да си звънят по телефона или да вземат самолета, за да се срещнат заедно на вечеря, вече са загубили своята дипломатическа функция. И с изключение на няколко малки упражнения по представителство, са се превърнали в шпионски центрове. Всеки гледащ сателитна телевизия знае това и само от лицемерие се прави, че не е наясно.

Някога, по времето на Оруел, властта се разбираше като един Биг Брадър, който контролира всяко движение на своите подчинени. Пророчеството на Оруел изцяло се доказа, след като благодарение на телефона всяко движение може да бъде контролирано, както и всяка направена транзакция, всеки посетен хотел, всеки изминат километър и така гражданинът се превърна изцяло в жертва на окото на властта. Но когато става ясно, както се случва в момента, че дори и потайните подземия с тайните на властта не могат да се изплъзнат от контрола на един хакер, зависимостта от контрола престава да бъде еднопосочна и се превръща в кръгообразна. Властта контролира всеки гражданин, но всеки гражданин, или най-малкото хакерът, избран за негов отмъстител, може да разбере всички нейни тайни.

Как може да се задържи една власт, която вече няма възможността да пази своите тайни? Вярно е, и Георг Зимел вече го е казал, че една истинска тайна е празна тайна - тайна без всякакво съдържание (а подобна тайна не може никога да бъде разкрита); вярно е също ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване