12/26/10 10:45
(http://e-vestnik.bg/)

Голямото Коледно ръгане с ножове – на човеци и на прасета

Вълнуващи новини по Коледа от цялата страна.

Двама младежи на по 21 години са нарязани с ножове след сутрешно масово сбиване в центъра на Благоевград; друг, прободен с нож, е потърсил помощ  посред нощ в болницата пак там; трети - 43-годишен мъж - дошъл прободен в рамото от съпругата си след семеен скандал…

Да кажеш, че в македонската част от България хората са по-диви и се ръгат с ножове, е донякъде вярно, но не съвсем…

Световният шампион по борбата Михаил Ганев е с опасност за живота след като е наръган няколко пъти с нож в корема в габровско заведение.

Във Враца пиян баща на Бъдни вечер наръга 21-годишния си син 3 пъти с отвертка и го уби, защото говорел много по “Скайп”.

Мъж на 27 е в болница, пребит безпричинно на пъпа на Казанлък, още десетки са търсили помощ от контузии при сбивания и нападения из страната по Коледа.

А един 46-годишен в разградско село застрелял коледно с ловна пушка кобилата на свой съселянин, докато онзи събирал дърва в каручката…

Пияните и набитите не се броят, тях ги има в цяла Европа (макар и по-културно напити). Но защо, по дяволите, в България – европейска страна – стават такива кланета по Коледа?

Защо хората ходят с ножове на кръчма и ги вадят да ръгат някого, сякаш това е нещо нормално при караница?

Може би са прави онези, които смятат, че в България културата на ножовете почва от детството. Всеки българин поне веднъж като дете е присъствал, когато дядото и колачите на селото са клали прасето в двора. Ритуал, който се повтаря години наред пред очите на децата.

Дупченето с нож на агне, прасе у нас е нещо естествено. На клането в двора в България се гледа като на трогателен обичай. Свински хапки, вински капки и т. н.

По тези ритуали България не се различава от арабските страни, където на курбан байрям се коли демонстративно, публично. И в тези страни, както е известно, има често случаи да режат по подобен начин и човешки глави. Например на заложници.

Ако кажеш, че у нас трябва да стане като в Европа – домашните животни задължително да се водят в кланица, за да ги колят, ще избухне всенародно недоволство. По вестниците ще пишат възмутени мнения как се отнема самобитността на българина, забраняват му традициите и т. н.

Ами щом ще се гордеем с такива традиции, да не се чудим, че тук хората се ръгат с ножове като за добър ден.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване