12/27/10 08:30
(http://e-vestnik.bg/)

2010 - година на земетресения, наводнения и пожари. А 2011?

Горските пожари в Израел през декември 2010 г. Снимка: ЕПА/БТА

През 2010 година природата атакуваше човечеството с всевъзможни катаклизми: опустошителни земетресения и наводнения, разрушителни урагани и пожари, изригващи вулкани, мразове, следвани от горещи вълни и суша.
Границата между причинените от човека бедствия и природните бедствия понякога се размива, към изброенотоможе да се добавят и промишлените аварии, прераснали в екологични катастрофи с понякога необратими последици.

Земетресението в Хаити - 7-а степен, 230 хил. загинали

Още в началото на 2010 г. се случи нещо, последиците от което почти година по-късно могат да се опишат единствено като хуманитарна катастрофа. На 12 януари земетресение с магнитуд 7 разтърси карибската държава Хаити.

По данни на правителството загинали са около 230 хил. души, към 300 хил. са били ранени, а над 1 млн. са хората, останали без подслон. Разрушени или силно повредени са били 250 хил. жилища и над 30 хил. търговски и бизнес сгради. Щетите възлизат на 14 млрд. долара. Според Междуамериканската банка за развитие това може да се окаже най-смъртоносното и скъпо бедствие за последните 40 години. В добавка към цялата разруха в Хаити през октомври там пламна и епидемия от холера, по най-нови данни починалите са над 2300, а заразените - близо 105 хил.

Земетресението в Чили - 8,8 степен, 520 жертви

В края на февруари земетресение с магнитуд 8,8 бе регистрирано в Чили. Епицентърът бе в Тихия океан, на 90 км северозападно от град Консепсион. Земетресението беше усетено в шест района на страната, а също в Аржентина и дори Южно Перу. То предизвика цунами, опустошило няколко крайбрежни селища. Жертвите са над 520.

Град Консепсион в Чили след земетресението от 8,8 степен по Рихтер в събота, 27 март. Снимки: ЕПА/БТА

Силни земетресения с много жертви имаше в средата на април в китайската провинция Цинхай - с магнитуд 6,9 и близо 2700 загинали - и на индонезийския остров Суматра на 25 октомври - със сила 7,7.

Земетресението край западния бряг на Суматра бе последвано от цунами, като общият брой на жертвите надхвърли 430 души, а близо 15 хил. станаха без подслон. Това явно не бе достатъчно и на 26 октомври започна да изригва най-активният вулкан в Индонезия, Мерапи. Активната вулканична дейност продължи до края на ноември. Загинаха над 350 души, евакуирани бяха повече от 350 хил.

Свлачища и бури - от Европа до Китай и Бразилия

Наводнения и смъртоносни кални свлачища имаше в различни точки на света. През февруари на португалския остров Мадейра загинаха над 40 души, а сумата на причинените щети доближи годишния бюджет от 1,6 милиарда евро на архипелага.

В края на февруари Западна Европа бе връхлетяна от бурята “Синтия”, която взе общо 63 жертви в Португалия, Испания, Франция и Германия. Най-тежко пострада Франция, където загиналите бяха 53-ма, а нанесените щети - на стойност 1,2 млрд. евро.

Срутена сграда в Китай в резултат на валежите и последвалите свлачища. Жертвите от валежи и наводнения са “само” 1500, но засегнатите са няколко милиона души. Снимка: ЕПА/БТА

Свлачище вследствие на проливни дъждове отне живота на най-малко 100 души в Уганда в началото на март.

През април при наводнения и свлачища в района на Рио де Жанейро в Бразилия загинаха близо 200 души, ранени бяха над 160. Поройни дъждове и наводнения взеха жертви и причиниха щети през май в Китай, Индия и Афганистан.

В края на месеца първата тропическа буря за сезона “Агата” връхлетя Централна Америка, като отне живота на най-малко 320 души и причини щети ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване