12/27/10 04:55
(http://e-vestnik.bg/)

Подаръкът - смислен и безсмислен

Мадлен Чолакова

Коледа в Ню Йорк навярно е най-сладкото време от годината. Защото освен всичките други радости - пак ще има подаръци!
Кой не обича подаръци? Кой няма да се зарадва на подарък? Където и да е по света? Подаръците са тези които всеки път отново ни превръщат в деца, които очаровано разтварят шумящата опаковка, трепетно прикриват вълнението си, изпълнени с очакване за изненада и радост. Подаръците, най приятната част от всеки празник!

Но… ако сме честни… Кога за последно сте получили или подарили нещо което наистина да радва? Общо взето, освен децата, никой не получава мечтания подарък! И ето, че пак ше получите и ще подарите чехли, пяна за бръснене, шал и евтин парфюм. Или, което е още по страшно, ще получавате едно и също нещо отново и отново и отново. Като например ръкавици, чорапи, вратовръзки, портмонета. Безкрайна поредица от безмислени  подаръци като комплект кухненски ножове, офис принадлежности, химикалки, запалки, ключодържатели, рамки за снимки, календари, дрехи които не ви стават или още по-зле, отвратителни нo ви стават.  Най-гадно е когато подаръка е откровенно скръндзав и ненужен или когато сте сигурни, че ви се преподарява.
„Скъпи, на Коледа сме у ваш’те, виж нямаме ли някоя подарена ни простотия която да им подарим”?

Има подаръци, които могат да те разплачат, но ще трябва да се преструвате на доволни и дори зарадвани. А ако е от любимия човек, да се преструвате и на особено щастливи. Ако може да се преглътне домашно оплетения пуловер от бабата, или рекламния пепелник от офиса на приятел, трудно може да се скрие разочарованието от кофти подарък, получен от любимия или любимата. Сбъркан, необмислен, нетактичен и излишен, ама подарък.  На всеки се е случвало. От двайсет години знам, че за Коледа мъжът ми пак ще ми купи парфюм, при това никога не успя да запомни кой точно обичам. После аз ще го подаря на някоя приятелка, без да знам харесва ли и точно тази марка. А какво ще кажете, ако сте жена и любимият ви купи теглилка за банята или абонамент за фитнес? Или боя за коса, ако сте мъж? Или подарък, който да е купен сякаш за някой друг или друга, да напомня за бивша връзка, или пък който явно е предназначен повече за подаряващия от колкото за получаващия. Или който показва стиснатост, преопакован е, уред за домакинстване - приложен и убийствено неромантичен, показващ непознаване и невнимание към този за който е направен.

Един приятел смята, че купуването на подаръци трябва да се обяви за нелегална дейност и да се наказва със закон. И защо си причиняваме тия мъки? Защото без това не може, все нещо трябва да се купи, а така е по лесно и разбира се по евтино. И ето ти порочен кръг. Ние даваме и съответно получаваме неща които целят само да отбият номера.
В Америка нещата с кофти подаръците стоят малко по добре. Винаги можете да ги върнете в магазина. Това в България не става! Веднъж се опитах да върна в “Мосю Бриколаж”, на другия ден след покупката, погрешно избрана тоалетна чиния, и се събра целия персонал, гледайки ме толкова удивено, сякаш исках не да върна стоката им срещу парите си, а да им оставя взривно устройство. В Америка можете да върнете на практика всичко, с изключение може би само на белъо, макар че и него ще вземат, ако е в неразтворена опаковка.
Можете да подарите кредитна карта на стойност каквато сте решили и да оставите нещастника сам да си троши главата какво да си купи. Мисля че това вече го има в България и е ...

Публикувана на 12/27/10 04:55 http://e-vestnik.bg/10692/podarakat-smislen-i-bezsmislen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване