12/28/10 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Как се лекува корупция

Чарлз Кени

Частните изпълнители на обществени поръчки струват на данъкоплатците в цял свят много милиарди заради корупция, неефективност и лошо управление. Решението обаче не е да се отървем от тях, а да ги накараме да ни показват документацията си. На 7 декември властите в Нигерия повдигнаха обвинения срещу бивши служители на Halliburton, включително срещу бившия вицепрезидент на САЩ Ричард (Дик) Чейни, заради участието им в скандал около газов проект в южната част на страната, при който за период от 10 години за сключване на договори са дадени подкупи от 182 милиона долара. Обвиненията в крайна сметка бяха оттеглени, но едва след като американската компания се съгласи да плати 250 милиона долара.

По-рано Halliburton и нейният филиал KBR преведоха на Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси в САЩ други 177 милиона долара за извънсъдебно споразумение по дело за същата сделка. В защита на Halliburton трябва да се посочи, че тя едва ли е единственият частен изпълнител на обществени поръчки, играещ на територии, които са “сиви” от правна гледна точка. Не е необходимо дори да търсите извън инфраструктурния сектор, за да откриете други примери. Enron бе обвинявана от мнозина за закононарушения във връзка със строителството на електроцентралата Дабхол в Индия - проект, който произвежда ток на цена, четири пъти по-висока от цената на местните производители.

Siemens пък плати глоби за 1,6 милиарда долара на регулаторните органи в САЩ и Европа за извънсъдебни споразумения по дела, в които германският концерн бе обвинен, че е давал подкупи, за да си осигури договори за обществени поръчки в цял свят. Местните компании също не стоят със скръстени ръце. Проучвания сред афганистански компании навеждат на мисълта, че подкупите за получаване на обществени поръчки се равняват средно на 3% от общата стойност на съответния договор, а във Филипините този дял е 10%. Това слабо управление може да има голямо влияние върху цените и качеството - ремонтът на пътища, финансиран от Световната банка (СБ), например, е с 50% по-скъп в страните, в които средният размер на подкупите за сключване на договори е с над 2% по-висок спрямо по-слабо корумпираните държави.

Дори сравнително “чисти” страни имат множество проблеми около сключването на договори за обществени поръчки. Договорите на правителството на САЩ в това отношение са легендарни - всички са чували за тоалетните чинии за 640 долара и пластмасовите ванички за лед за 20 долара на Пентагона. След урагана “Катрина” министерството на вътрешната сигурност плати на частни компании по 2480 долара на къща, за да покрият пострадалите покриви със син брезент, което би трябвало да струва по около 300 долара. Според доклад на Конгреса от 2006 година, който обобщава факти, събрани от правителствени одитори и други източници, през предишните пет години с “прекомерно високи такси, прахосване на средства или лошо управление” са се отличавали договори на обща стойност 745 милиарда долара.

Корупцията не е единственото обяснение за лошите резултати от възлагането на обществени поръчки. Дори правителствата, които са сравнително “чисти” от корупция, трудно могат да бъдат наречени “модел за ефективност”, а частната конкуренция често може да предостави по-добро качество на по-ниска цена. Проблемът е прозрачността.

Когато правителствата възлагат обществена поръчка, разстоянието между доставчика на услугата и крайния потребител - данъкоплатеца - се увеличава. Частните изпълнители на обществени поръчки имат малки стимули да ни спестяват пари, а възможностите ни да ги контролираме са твърде ограничени. Ако един договор се проваля, то е напълно вероятно това да остане тайна между един или двама чиновници от една страна и съответната компания от друга. Правителствените служби за финансов надзор могат да открият проблема, ако бъдат предупредени или ако проведат разследване на случаен принцип. За ...

Публикувана на 12/28/10 22:44 http://e-vestnik.bg/10719/kak-se-lekuva-koruptsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване