12/28/10 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - латиносите настъпват на Изток

Ройтерс

Испаноезичните в САЩ напускат традиционните си крепости в Югозапада и се установяват в щати, където почти не са имали присъствие. Това показаха данните от тазгодишното преброяване на населението. “Латиносите отдавна имаха реално присъствие в американския Югозапад и толкова. Но през последните 20 години мигрантите никнат като гъби на места като Шарлът, Северна Каролина, където първоначално те бяха доведени, за да работят като строители”, каза преподавателят по география и директор на Международния център за населението към щатския университет в Сан Диего Джон Уийкс.

Латиносите са начело на трансформацията в САЩ, където според прогнозите на американското бюро за преброяване на населението се очаква етническите и расовите малцинства да станат мнозинство до средата на века. В САЩ има над 45 милиона испаноезични, двойно повече, отколкото преди 20 години, показа проучване за американската общност, публикувано този месец преди оповестяването на данните за 2010 г. от извършваното всяко десетилетие преброяване на населението. Проучването се основаваше на изчисления за пет години - от 2005 до 2009 г.

Латиносите, които отдавна имат значително присъствие в щатите по границата с Мексико като Аризона, все повече се преместват към вътрешността на САЩ в търсене на работа в щати като Джорджия и Северна Каролина, където броят на испаноезичните като дял от населението се е увеличил с почти 50 процента от 2000 г. Признаци за подобно увеличение има в окръг Мекленбърг, Северна Каролина, в чиито предели влиза град Шарлът - сега едно на всеки пет деца, родени там, има испаноезична майка.

“Този град вече не се смята за “южен град”, каза във връзка с трансформацията в града Росио Гонсалес от Латиноамериканската търговска камара в Шарлът. Гонсалес, която е родена в Колумбия, трудно намирала място, където да потанцува салса, когато пристигнала в града през 1999 г. Но сега в него има отворени клубове дори нощем през работната седмица, казва тя.

“Бъдеще, в което има много по-голямо многообразие”

Бюрото за преброяване на населението прогнозира, че испаноезичните в САЩ ще се увеличат почти тройно, достигайки 130 милиона до 2050 г., когато близо един на всеки трима жители на САЩ ще бъде латинос. Бързото увеличаване отчасти се дължи на нарасналата имиграция по икономически причини от Мексико и Латинска Америка, която съдейства за увеличаването на роденото в чужбина население на САЩ до 37 милиона, докато преди едно десетилетие то е било 31 милиона.

Това обаче е резултат и от сравнително високата раждаемост сред испаноговорящите, които обикновено стават родители на по-ранна възраст и имат по-големи семейства от своите бели и чернокожи съседи, казват анализатори. “Причината, поради която ставаме свидетели на сравнително рязко нарастване на тази група, е свързана с нейната възрастова структура”, заяви специалистката по демография в изследователския институт “Брукингс” във Вашингтон. “Нейните представители са по-млади от белите, по-млади от чернокожите, намират се във възраст за създаване на семейство и поне до рецесията имиграцията им беше сравнително висока”, каза тя.

Имиграцията на испаноезичните намаля вследствие на рецесията от 2007-2009 г., но специалисти по демография заявяват, че увеличаването на това население ще продължи в идните години. “Ако погледнем към бъдещето, ще видим още по-многообразно население в САЩ. Това ще стане отчасти в резултат на смесени бракове, на раждане на деца от двойки от различни раси. Очертава се бъдеще, в което има много по-голямо многообразие”, каза тя.

По БТА

Публикувана на 12/28/10 22:36 http://e-vestnik.bg/10722/sasht-latinosite-nastapvat-na-iztok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване