12/28/10 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Турция, Израел и факторът “Либерман”

в. Хюриет дейли нюз

Засилват се индикациите, че Турция и Израел търсят  изход от тресавището, в което затънаха някога добрите им  отношения. Предвид твърдолинейния характер на правителствата в  двете страни, при нормални обстоятелства не би трябвало да се  очакват усилия за подобряване на тези връзки. В крайна сметка, от едната страна има проислямистко  правителство, което открито симпатизира на Хамас, Хизбула и  Иран, а от другата - правителство, състоящо се от евреи  фундаменталисти, чиято визия се характеризира не само с мечти за  “Велик Израел”, но и с всички черти, които религиозният  фундаментализъм поначало води след себе си.

Ясно е, че ако въпросът опира само до собствените им  ресурси, ще трябва да мине много време преди турско-израелските  отношения да се подобрят. Има обаче индикации, че в момента  правителствата на Ердоган и Нетаняху се опитват по някакъв начин  да затворят тази негативна страница, дори това да означава да  преглътнат гордостта си и да направят някои компромиси. Изглежда, че дори и да се мразят, двете правителства  са си дали сметка, че турско-израелските отношения имат  значимост, която далеч надхвърля непосредствените им граници. С  други думи, за региона, за света и за връзките на Турция и  Израел с други страни има значение дали тези отношения са добри  или лоши.

Отговорните политици, които признават “грозната  реалност” на света, обикновено разполагат с по-малко  пространство за маневриране, независимо какво им диктуват  техните емоции или “визии”. Вероятно именно това принуди турския външен министър  Ахмет Давутоглу да заговори с по-помирителен тон за Израел,  въпреки че все още настоява за извинение и изплащане на  компенсации за жертвите на израелския рейд срещу кораба “Мави  Мармара”. “Имаме намерение да се сдобрим с Израел”, каза  Давутоглу пред репортери в Истанбул през уикенда. “Ние искаме  мир с всички страни. Защо да искаме лоши отношения със страна,  за която искаме да издействаме мир?”, каза той, визирайки  неуспешния опит на Анкара да посредничи в преговорите между  Израел и Сирия през 2008 г.

Давутоглу направи и някои нехарактерни забележки за  Иран, които без съмнение са били забелязани не само във  Вашингтон, но и в Тел Авив. Той каза, че Турция е категорично  против това Иран да се сдобие с ядрено оръжие, добавяйки, че  Анкара просто е искала да защити правото на страните,  включително Турция, да разработват атомна енергия за мирни цели. Давутоглу заяви, че Турция никога няма да се съгласи  Иран да се сдобие с ядрено оръжие извън системата на Договора  за неразпространение. “Заявяваме на Иран, че ако се опита да  направи това, ние, преди САЩ, ще окажем отпор”, каза министърът  пред Асошиейтед прес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна  също изглежда се опитва да се възползва от помирителните  инициативи на Анкара като неотдавнашното изпращане на  противопожарни самолети в Израел и изявленията на членове на  кабинета на Ердоган като цитираните по-горе думи на Давутоглу. Същевременно израелски медии цитираха изказване на  говорител на израелското външно министерство, според което  Израел в момента води дискретни преговори с Турция. “Двете страни трябва да се върнат в правилния  коловоз, да възстановят дипломатическите си отношения на нивото,  на което бяха преди, да бъдат приятелски настроени, и аз  считам, че този момент не е далеч”, каза той.

Между дипломатите в Анкара се говори, че двете  страни в момента работят по формула, която да позволи на Израел  да се извини и да изплати компенсации на жертвите на инцидента  на “Мави Мармара” така, че и двете страни да запазят  достойнството си. Сериозният проблем за израелската страна обаче е  Авигдор Либерман, който оглавява фундаменталисткото крило на  дясното правителство на Нетаняху и който явно е решен да работи  с всички сили срещу всяко сближаване между двете страни.

Либерман защити радикалните си ...

Публикувана на 12/28/10 22:22 http://e-vestnik.bg/10724/turtsiya-izrael-i-faktorat-liberman/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване