12/29/10 10:47
(http://e-vestnik.bg/)

Добра новина – цените на имотите надолу и през 2011 г.

От началото на 2009 г. до сега непрекъснато големи фирми за недвижими и моти, агенти, инвеститори, периодично се изказват (средно на 1-2 месеца) в медиите, че цените на имотите са стигнали дъното. Но от тогава насам те неизменно продължават надолу.

Според анализ на реалните цени на сделките (а не на офертите) през 2010 г. цените са паднали с 10% спрямо предишната година. В момента цените, на които се предлагат жилищата, са каквито бяха в края на 2006 г. Но трябва да се има предвид, че и тогава бяха надути. Тоест балонът се спука, но още не е спаднал съвсем.

И сега някои т. нар. експерти обясняват, че цените са стигнали дъното (как не им омръзна, но и на нас в e-vestnik не ни омръзна да пишем за техните спекулации). Но вече се чуват и други гласове. За пръв път отделни представители на този бизнес казват, че няма убедителни признаци за излизане от кризата на пазара, въпреки леко увеличените сделки.
И за пръв път хора, които говорят, че е стигнато дъното, вече казват “има забавяне на спада на цените” и “дъното е близко”.

Обективно, няма какво да задържи цените. Поне 100 000 жилища на длъжници са прибрани от банките. Те обаче не бързат да ги продават, пускат на пазара помалко помалко и накрая ще настъпи срив (в Щатите банките продаваха имоти на загуба).

Стотици хиляди жилища стоят недостроени, все някога ще бъдат довършени. Още неизвестен брой са онези жилища, които са излишък на собствениците – само капиталовложение, което те сега дават под наем. Но и наемите паднаха.

Поради безработица и спаднали доходи, няма търсене на жилища, а кредити не се отпускат като преди. Така че кризата може да е лоша, но има добра новина – цените на имотите ще падат още.

За кого е добре и за кого е зле това?
Който иска да продаде жилище и да купи друго, по-голямо, няма да загуби. Той ще продаде своето по-евтино, но и покупката му ще е по-евтина.
Който иска да продаде излишен апартамент, за да му вземе парите, ще загуби. Освен ако с парите пак не купи друг имот.
Който е построил стотици апартаменти в София и по курортите, с намерение да ги продава с 300% печалба, няма да успее. В момента има оферти за продажби около 350 евро на квадрат по морето, Банско и др. Тоест – с минимална печалба.

Но, рано е. Ще има и продажби на загуба, както вече се случи в Америка.
Излизането от кризата ще е дълго, предупреждават икономистите. Няма да е за 1-2 години, а много повече.

Така че, който се плаши от скок на цените на имотите, излишно се плаши.

А който се страхува от още спад, да се страхува, натам отиват цените.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване