12/29/10 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Имигрантите са все по-нежелани в Атина

ДПА

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Димитрис Ципос полага усилия да прикрие враждебността си, докато група мъже от Бангладеш преминават, носейки в ръце куп одеяла. “Бих се отървал от всички тях”, казва Ципос, докато седи в ресторанта си, скрит от необичайния студ, сковал гръцката столица Атина. “Гърците не ги искат. Вече ни писна”. Един от служителите му се съгласява. “Те те превръщат в расист”, казва Панделис, който отказва да даде фамилното си име. “Имигрантите често са принуждавани да напуснат страната си заради война или глад, но ние нямаме вина. Не можем да се превърнем в приюта за бедни на света”.

Други съседи може да са по-умерени, но малката група, подкрепяща десния екстремизъм, расте. Напрежението около нарастващия брой на мюсюлманските имигранти, живеещи в историческия център на Атина, започна да излиза извън контрол през последните месеци. Имигрантите често биват бити и намушквани по площадите в града, а няколко импровизирани джамии, обикновено разположени в гаражи или сутерени на жилищни сгради, биват подпалвани или стават обект на вандалски прояви. При последния такъв случай нападателите заключиха вратата на молитвен храм, разположен в сутерен, и хвърлиха запалителни бомби през прозорците, ранявайки сериозно петима души.

Полицията засили патрулите, след като в протестите на недоволни местни жители все по-често започнаха да се включват крайни националистически групи, които протестират срещу това, което наричат “престъпна вълна, предизвикана от нелегалните имигранти” и деградиране на района. “Живея тук от 38 години и към мен винаги са се отнасяли с уважение и съм се чувствал сигурен до последните няколко години”, казва Наим Елгандур, който оглавява Мюсюлманската асоциация на Гърция. “Сега нападенията се увеличават”.

Растящото напрежение между гърци и чуждестранни имигранти в занемарените околности на Атина пролича през ноември, когато мюсюлманите се събраха да празнуват Курбан байрам на площадите в Атина, включително пред входа на Атинския университет. Протестиращи от крайнодясната група Хриси Авги пуснаха силна музика от съседен апартамент, хвърляха яйца и се подиграваха на имигрантите по време на продължилата цял час служба на площада Атики. Инцидентът стана на фона на растящото напрежение по отношение на нелегалната имиграция в Гърция, най-натоварената транзитна точка за трафика на хора в Европейския съюз.

Гърция бе принудена да поиска помощ от ЕС в опита си да гарантира сигурността на границата си с Турция. Над 42 000 бежанци, опитващи се да влязат в Гърция от съседна Турция, бяха спрени от граничните служители на агенция Фронтекс от януари насам. Елгандур казва, че нападенията в Гърция са отражение на подобни инциденти в други страни като Италия и Франция. “Това е част от крайнодясното течение в Европа. Това е мода, която се разпространи в Гърция, но за щастие ще отмине в някакъв момент”, казва той.

Подчертавайки растящото обществено недоволство, Никос Михалолякос, лидер на крайнодясната група Хриси Авги “Златна зора”, спечели първото в историята на групата място в градския съвет на Атина на местните избори през ноември. Групата събра силна подкрепа в района, където проституцията, търговията с наркотици и фалшиви стоки са широко разпространени, а хиляди имигранти се борят за живота си, обитавайки западнали хотели или изоставени сгради. Михалолякос заложи в кампанията си на антиимигранстките теми и срещу дълго отлагания правителствен план за изграждане с държавни средства на джамия в центъра на гръцката столица.

Атина е единствената столица от първите 15 членки на ЕС, която няма официална джамия. Мюсюлманската общност в Гърция се изчислява на един милион души в страната, в която основната част от населението са православни християни. В момента единствените джамии в Гърция са в североизточната област Тракия, където живеят около 100 000 мюсюлмани. Страхувайки се, че отлагането на строежа на джамията може да доведе до още сблъсъци, правителството задели ...

Публикувана на 12/29/10 22:27 http://e-vestnik.bg/10733/imigrantite-sa-vse-po-nezhelani-v-atina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване