12/29/10 09:20
(http://e-vestnik.bg/)

Как щях да се заселя в златната клетка Нова Каледония + фотогалерия

Рибите в залива на остров Ил де Па не се притесняват от хората. Снимки: авторката

Със съпруга ми решихме, че трябва да живеем в …Нова Каледония. Той е французин, негов приятел има там строителна фирма. Покани го да работи с него. Вече се виждахме как проектираме и строим еко-къщи.

Нова Каледония е част от Франция, но е на края на света, някъде в океана на 1200 км източно от Австралия и на 1500 км северозападно от Нова Зеландия. На около 14 000 км оттук по права линия. Иначе прелетяхме общо 23 000 км до там, за да видим, че това наистина е раят, но …не е за нас.

Оказа се, че нашият работодател строи хотели, вили, но предлагаше заплата от 1600 евро отначало, вместо обещаните 2200 евро. А ние живяхме в 25 кв. м помещение с наем 1300 евро на месец. Местните пари се наричат пасифик франк, не питайте за курса, няма значение, защото всичко е много скъпо. Още първия ден изпитахме шока. Влязохме в един супермаркет и едно пазаруване ни излезе 80 евро - 6 бири, 1 вино, местен кашкавал, подобен на ементал, шунка, пица полуфабрикат, шампоан и хляб. Падна ми шапката, помислих, че нещо са ме излъгали. Но се оказа, че това са си цените.

В залив на остров Ил де Па. Снимки: авторката
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване