12/29/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Отново изтече (уни)кална година

Иво Инджев

Десетата година от това хилядолетие може да бъде описана по десетки, ако не и по хиляди начини. И няма да е уникална с определението скандална- поне отношение на събитията с български знак. Ето защо ще се спра само на …(уни)калните от тях.

А на онези, който ще съзрат в това прекалено много кал и липса на друг строителен материал за формиране на положително отношение към обективната действителност, препоръчвам да не четат нататък и да си купят бързо първия попаднал им вестник. Може и със затворени очи. Шансовете им да попаднат на предпочитаното розово четиво са огромни.

Дали ще е хронологично или като класация, но упорството ни да бъдем различни именно в абсурдно отношение е ключът към “разгадаването” на българската 2010-та година. Кажете ми дали греша, но коя друга държава в ЕС излъчи за свой кандидат за еврокомисар унизително некомпетентен представител на нацията, както сторихме “ние” с Румяна Желева? Запомниха ни с това, макар да е вярно, че Кристалина Георгиева след това компенсира лошото впечатление и дори се превърна в звездата на ЕС за годината. Но е факт, че скандалът с Румяна Желева стана “исторически” за ЕС защото не се беше случвало преди това по персонален (и принципен, в крайна сметка) въпрос, самите евродепутати да настръхнат така един срещу друг, че да се стигне до битка на водещите партийни фракции в Брюксел. (Уни)кално!

Ами позорът с разкритието, че половината ни посланици символизират с тайното си минало нещо, което иначе не е тайна: че България е била и продължава да бъде “троянски кон” на Русия и то не само в Европа, но също на балканите и в Близкия изток, защото тъкмо така се възприема обвързаността с подчинената на КГБ българска слугиня ДС? (Уни)кално!

В графата спокойно може да бъде вкаран казусът с изкарването на “октопода” от ареста, зад което с целия си пострадал авторитет застана изпълнителната власт и държавното обвинение, принудени да дадат заден ход поради липса на доказателства – в превод това означава “поради несвършена работа”. Уж беше заловен шефът на организираната престъпност Алексей Петров, после се оказа, че е достатъчно гъвкав като едно морско мекотело, за да се промуши през решетките обратно в свои води в океана на медийното любопитство и да се държи като трактор, който маневрира между редакции и журналисти със самочувствието на господар на положението. Че и за кандидат за президентския пост се разтръби (пак с медийна помощ). (Уни)кално!

Невероятности си размениха също управляващите и държавният глава Георги Първанов. Финансовият министър Симеон Дянков намекна, че президентът е милиардер: после каза, че се пошегувал. Не на шега обаче му спретнаха морално аутодафе вълците от глутницата на президента, които го подмамиха да се оправдава пред тях, а след това го предадоха на заколение на медиите чрез демонстрация на записа от словесния побой, който колективно и унизително му нанасят в президентския капан. Верен на отмъстителния си нрав, самият президент оправда безпрецедентното огласяване на разговор в неговия кабинет не с личната си злоба и не поради нараненото му его, а с “принципни съображения” : трябвало да има прозрачност. И това го казва политикът, който от 9 години дърпа задкулисно конците на политиката, медиите, бизнеса, службите и външната политика в нарушение на ограничените си конституционни правомощия. На същия обаче му поискаха “главата” не за всичко това, а заради самото публикуване на стенограмата от разговора и той се измъкна като хищник от кошара без кучета. Защото му позволиха. Както на Тодор Живков с упрека за някакви си раздадени апартаменти. (Уни)кално!

Като стана дума за Живков: в Румъния препогребаха диктатора Чаушеско по искане на негови роднини, а у нас ексхумираха духа на Живков като …благодетел ...

Публикувана на 12/29/10 22:45 http://e-vestnik.bg/10734/otnovo-izteche-unikalna-godina/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване