01/02/11 09:54
(http://e-vestnik.bg/)

От Нова година – резачка, досадният Гоце в полунощ, ефектът 7%… Все пак ще оцелеем

Двама от най-харесваните български политици. Вляво - Първанов чете новогодишно приветствие; Вдясно - преди изборите Борисов се снимаше дори гол на кориците на списанията. Снимки: от екрана на БНТ

Президентът навръх Нова година да ти говори от екрана на телевизора е тоталитарен атавизъм и извращение с хората. Така навремето, откак България има телевизия, на всяка Нова година в полунощ се явяваше бащицата на нацията – т. нар. Тато, Тодор Живков, за да каже важни безсмислици за благоденствие, напредък и прочее. Години наред – едно и също.
Сега пак – Първанов 9 години наред се явява в полунощ като бащицата. Защо? Откъде накъде? И няма как да избягаш – и трите национални телевизии го излъчват едновременно, плюс няколко други кабелни. Това ако не е тоталитарна държава, здраве му кажи.
Къде в демократична страна има приветствия точно в този вид? В много страни въобще няма, някои държавни глави приветстват за Коледа, а не за Нова година. А други четат приветствия не точно в полунощ, когато хората си пожелават хубави неща за следващата година. И едно от хубавите неща за много българи е да не виждат повече физиономията на Първанов, т. нар. Гоце.

Секирите на 2011

Този дразнещ край на годината е само прелюдие към новата 2011, която започва с големи секири.
Вдигат се акцизи – на бензин, на тютюн за свиване, на дългите цигари, покачват се застраховките, защото върху тях има нов 2% данък отпадат точките за пенсия и се увеличава възрастта за пенсиониране. Влиза в сила “данък колиба” – тоест и бараките с данъчна оценка под 1600 лв. ще плащат данък. Дали е справедливо – отделен въпрос. Наемателите – ако са фирма или самоосигуряващо се лице – ще плащат 10% авансов данък за наема, вместо наемодателят да плаща този данък за приходите си. В туризма влиза в сила единен данък 9% ДДС.

“Стандарт” за идеята да се повиши акциза върху бирата.

Бюджетът за Новата година ликвидира театрите, БАН, затиска образованието в ъгъла, но е увеличен за МВР с 5%, също и за военните. Орязаните бюджети ще се усетят още в края на януари. До пролетта някои направо ще затворят врати.

Който е на парно, сигурно вече си е видял с изненада сметката за ноември. За този месец, със средна температура 15 градуса, сметките бяха като за студените месеци през миналата година. В София за апартамент 60 кв. м. сметките се въртят около 100 лв. за топлия ноември. Това не е грешка и надписване на Топлофикация. Това са новите цени. Същите медии, които ни пускат едновременно Първанов в полунощ, и ни облъчват тотално с месията Борисов по 3 пъти на ден, едновременно заметоха под килима новината, че парното поскъпна към 25% от лятото. Имаше няколко поред объркващи съобщения, от които никой нищо не разбра, освен че Бойко щял да принуди руснаците да свалят цената на газа. Да, ама нищо такова не стана. Подари куче на Путин, и пак не стана. Не помогна, че подписа договори за газопровод, което е от полза на Русия, подписа за АЕЦ, което е пак от полза главно на Русия, а за България може да се окаже голямо набутване.
И какво? След голямото увеличение от лятото, сега обещават 5% намаление на парното от 1 януари. Голяма смешка, но добре преувеличена от медиите, сякаш това е грандиозен успех на правителството. Сметките за декември ще дойдат тия дни, като новогодишни картички.

Дефицит и криза – дянковите репресии

Какво можем да очакваме от 2011 г.? Прогнозата на финансовия министър Дянков, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване