01/03/11 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф на власт - изпитанията предстоят

Ройтерс

Дилма Русеф при встъпването в длъжност. Снимка: АП/БТА

С полагането на клетва като президент на Бразилия в събота Дилма Русеф пое управлението на един нововъзникващ гигант с процъфтяваща икономика, огромни нови петролни залежи и нарастващо влияние в международната дипломация. Бившата марксистка партизанка обаче трябва да ореже значително държавния бюджет, да намали бюрокрацията и да удържи вредното за промишлеността покачване на валутата, ако иска Бразилия да остане една от оживените точки на света.

Като икономист по образование и успешен мениджър първата жена президент на Бразилия има повече теоретически, отколкото практически знания. Най-голямото предизвикателство за нея ще бъде да популяризира непопулярни мерки като бюджетни съкращения и тавани на заплатите сред избиратели, чийто живот се подобри значително през последното десетилетие. Повече от 20 милиона души се измъкнаха от бедността благодарение на икономическия растеж и новаторските социални политики при управлението на президента Луис Инасиу Лула да Силва. Заплатите се повишават, безработицата е рекордно ниска, а увеличаващата се средна класа купува коли и телевизори с главозамайващо темпо.

Русеф, която назначи опитен и уважаван икономически екип, ще запази до голяма степен благоприятните за пазара политики, които привлякоха вниманието на инвеститорите към Бразилия. Когато нейният ролс ройс кабриолет преминаваше обграден от служителки по сигурността покрай построените в модернистичен стил правителствени сгради, много бразилци бяха там, за да поздравят отиващия си, а не встъпващия в длъжност президент.

Русеф дължи изборната си победа през октомври на подкрепата на своя покровител Лула, който напусна поста с достигнала небивала висота обществена подкрепа от близо 90 процента. Харизмата и популярността на Лула изиграха основна роля за това бившият профсъюзен лидер да поддържа крехка подкрепа в Конгреса и да се измъкне от поредица корупционни скандали, един от които за малко не доведе до процедура за отстраняването му от длъжност през 2005 г.

Русеф, която е отдаваща значение на фактологията технократка, чиито речи често са препълнени с числа, ще има нужда от доста ловкост и подкрепа, за да работи с често неуправляеми политически съюзници. “Въпросът е дали тя има куража и подкрепата да се изправи срещу корпорациите. Вече има армия от негодници, които искат да развалят победата”, каза сенаторът от партията “Бразилско демократично движение” Педру Симон.

Едно от първите изпитания за нейната десетпартийна коалиция ще бъде извършването на значителна данъчна реформа, която тя планира да внесе в Конгреса още в началото. Русеф също така ще трябва да ограничи инфлационните държавни разходи и да намали данъците, които са най-високите от където сред водещите нововъзникващи пазари и задушават бизнеса. Глобалната валутна война, която подкопава позициите на родните предприятия с евтини китайски вносни стоки, ще подложи на проверка по-близките връзки, които Лула изгради с Пекин и другите страни от БРИК.

Наред с търсенето на краткосрочни решения на валутния въпрос като капиталови и тарифни ограничения Русеф е изправена пред дълъг списък с предизвикателства. Главното сред тях е ремонтирането на съсипаните пътища и пристанища и намаляването на прословутата бразилска бюрокрация и на двуцифрените лихвени проценти.

Значително правителствено влияние

Бившата началничка на кабинета на Лула и енергийна министърка ще упражнява значително правителствено влияние в няколко сектора на икономиката, особено в петролната промишленост. Разработването на огромни нови крайбрежни петролни залежи предвещава възможности за повече приходи и работни места, но заплашва да изтласка в периферията частния капитал и технологии. Засега Русеф не показва намерение да ореже значителните помощи за пенсионерите, да отхлаби строгото трудово законодателство или да намали ролята на държавата - все неща, които са смятани за ключови, ако Бразилия иска да запази бързия растеж.

Като се имат предвид многото искания у дома, тя вероятно ще бъде по-незабележима на международната сцена и ще избягва да се занимава с деликатни теми за разлика ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване