01/03/11 04:33
(http://e-vestnik.bg/)

Кольо Колев: ГЕРБ ги крепи желанието за мъст, а не за излизане от кризата

 Десислава Антова

Кольо Колев. Снимка: от тв екрана

Какво успя да изпълни правителството откакто е на власт, кои са най-големите му гафове- социологът Кольо Колев, директор на социологическа агенция „Медиана”, пред Агенция „Фокус”.

- Кои бяха основните успехи и респективно най-големите гафове за тези месеци от управлението на ГЕРБ?

- Най-големият успех, несъмнено е в това, че спряха отвличанията, не говоря за цялостната битка с престъпността, а по-специално в тази й част няма никакво съмнение, че след операция „Наглите” имаме прекратяване на отвличанията, което за мен несъмнено е успех. Това според мен е едно от малкото неща, с които може да се похвали управлението. Най-големият гаф несъмнено е изживяването на вътрешния министър като акушер-гинеколог любител. Това е може би най-големият гаф, който постави естествен завършек върху усещането, което имаме, че в България се опитваме да наложим някакъв полицейски режим. Това започна с ареста на Николай Цонев, историите с Кърджали и арестуването на съвсем невинен човек, случайно попаднал там, след това историята с благоевградските лекари, огромният бюджет за подслушване. Всичко това бе увенчано с финалния щрих, а именно историята в Горна Оряховица и изживяването на вътрешния министър като акушер гинеколог любител. Иначе има напредък, специално в този сегмент, за който казах – отвличанията и няма никакво съмнение, че отвличанията спряха. Това е несъмнен успех и това е една болезнена язва, която наистина бе назряло времето да бъде оперирана.

- Как ще се отрази тази показност на акциите, обаче?

- След историята с имотите и след всички тези показни полицейски действия и арест на невинни хора, съвсем естествено е да се върне като бумеранг и да удари както авторитета на самия Цветанов, така и на МВР като цяло.

- Кои са рисковете, които този кабинет не пое и се отказа от тях?

- Това е от една страна пенсионната реформа, а от друга страна административната реформа и оптимизацията на разходите в администрацията. Това, което също не направи е да уточни позицията си по големите енергийни проекти, продължава и шикалкавенето на тази тема. Това, което основно не направи е, че не можа да успокои страната – този танц – иди ми дойде ми, ще дам – няма да дам, ето ви тук един милион да не скачате, не успокоява страната. Ние от една страна имаме естествена нервност и естествено напрежение в резултат от кризата и от друга страна имаме и непредсказуемост на самото управление, което днес казва едно, утре казва друго, а някой път и в рамките на един ден, диаметрално си сменя позициите. Това е най-големият недостатък – тази непоследователност, тази бих казал еклектичност, желанието просто да се харесаш, а не да действаш в посока, която смяташ, че е правилна.

- Вие казахте, че това правителство не успя да успокои страната. Възможен ли е сценарий за предсрочни избори?

- Според мен е възможен едва след провеждането на президентските и местни избори. Тогава, когато ще се види, дали авторитетът на ГЕРБ е сериозно засегнат, което до голяма степен ще зависи и от резултатите от местните избори. Ако ГЕРБ претърпи сериозни поражения, то тогава и предсрочните избори ще почукат на вратата.

- Какви са електоралните очаквания в края на годината към ГЕРБ и припокриват ли се с действията на правителството?

- Тези, които все още остават верни на ГЕРБ ги крепи една единствена мисъл и това не е управлението, не е икономиката, не е развитието на излизането от кризата, а желанието да се въздаде мъст, да се въздаде според тях справедливост, а другите просто казват, всички тези, които се нагушиха просто трябва да бъдат хванати и удушени. Това е, което крепи голяма част от избирателите на ГЕРБ – желанието ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване