01/04/11 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

ЕС - председателството на Унгария притеснява Русия

Правда.ру

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Нова държава оглави ЕС - от 1 януари председател на общността е вече Унгария. След Словения и Чехия тя стана третата бивша социалистическа страна, удостоена с честта да ръководи най-голямата организация в Стария свят. Новата й роля впрочем събуди известни опасения - най-вече в Русия, но наред с това и сред съседките на самата Унгария.

Приоритетите на унгарското председателство бяха огласени още две седмици преди Нова година. Будапеща посочи например инвестициите в енергийната инфраструктура и строежа на газопроводите “Набуко” и АГРИ, заобикалящи Русия, през които в Европа да потече петрол от Азербайджан и други страни край Каспийско море. Любопитно е, че изграждането на газопровода “Южен поток” не бе споменато сред унгарските приоритети. Което веднага ни внушава мисли, не твърде приятни за Русия.

Всъщност думите и действията на унгарския премиер Виктор Орбан (който формално ще ръководи ЕС до 1 юли), свързани с енергетиката, предизвикват множество въпроси. Навремето например той се обяви против включването на страната си в “Южен поток” и протестираше срещу перспективата Унгария да се превърне в “казарма на “Газпром”. Когато посети Москва в началото на декември, Орбан наистина потвърди интереса на Унгария към руския газопровод, но горчилката си остана.

Защото миналата есен той каза и стори съвсем различни неща в Баку. Там заяви от името на Евросъюза, че е много важно да бъде изграден газопроводът АГРИ, по който азербайджански газ първо да стигне до грузинското пристанище Батуми, после да бъде втечнен и откаран по море в Констанца (Румъния), след това отново “разреден” и транспортиран до Унгария и нататък на Запад. Естествено, заобикаляйки Русия.

Орбан разгледа проекта като част от програмата “Източно партньорство” на ЕС, в която са поканени всички държави от Закавказието, Украйна, Молдова и Беларус, но не и Русия. Това накара руски представители неведнъж да изразят безпокойство във връзка със споменатата програма. И на предстоящите форуми Русия-ЕС унгарският премиер със сигурност трябва да очаква някой и друг не много приятен въпрос по темата.

Опасенията, свързани с поведението на Орбан, далеч не се свеждат само до икономиката или енергетиката. Премиерът на Унгария неведнъж се е проявявал като политик с не особено топло, меко казано, отношение към Русия. Оглавил за пръв път унгарския кабинет в края на 90-те, той нарече връзките с нашата страна “отживелица от миналото”. Днес вече не бихме чули от него подобни думи. Дали обаче наистина си е променил мнението?

Да припомним още няколко епизода от живота на Орбан, свързани с Русия. Преди години, когато вече бе оглавил опозиционната дясна партия ФИДЕС, нейни представители в Европарламента заедно с колеги от Естония и Финландия поставиха въпроса, че в Русия уж се потискали правата на угро-финските народи. Днес Орбан е на власт, а желаещи да предявят претенции срещу страната ни не липсват и в Естония - също членка на ЕС. Дали тази спекулация ще остане в миналото, зависи от унгарския премиер.

Склонността към спекулации с историята обаче представлява едва ли не основната опасност, свързана с Виктор Орбан като временен ръководител на Евросъюза. Практически веднага, след като политикът се закле в края на май, унгарският парламент прие по негова инициатива един скандален закон. Според този акт днес в Унгария е криминално деяние да се отричат престъпленията на комунизма или да се подценява тяхното значение. Подобни норми вече действат в балтийските страни и в Полша.

Премиерът на Унгария открито заявява, че трябва да бъдат преразгледани резултатите от Втората световна война - веднъж ги нарече “крещяща несправедливост”. През есента на 2006 г. участници в демонстрация, на която бе говорил и Орбан, покриха с непристойни надписи паметника на Воина освободител в центъра на Будапеща. А спомене ли организацията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване