01/04/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев и Путин - три години заедно

Лента.ру

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

За тандема Дмитрий Медведев - Владимир Путин 2010 бе третата година, която те прекараха заедно на кормилото на страната. От гледна точка на разделението на властите годината беше не по-тежка и не по-лека, отколкото двете предходни и главният въпрос, който си задаваха медиите през изтеклата година, все пак остана: кой от тях ще се кандидатира през 2012 г.?

Журналистите се интересуваха не по-малко и от разногласията в тандема, обаче и президентът, и премиерът неизменно прекратяваха разговорите на тази тема - било самите те, било чрез устата на своите прессекретари и “източници” от Кремъл и Белия дом [централата на правителството - бел. прев.]. Нещо повече - много политически събития през тази година пряко зависеха от позициите по тези или онези въпроси, отстоявани от ръководителя на държавата и ръководителя на правителството.

Това се виждаше най-добре например от кадровите промени. 2010 г. ще бъде запомнена като последната на власт за политически гиганти като Минтимер Шаймиев, Муртаз Рахимов, Кирсан Илюмжинов и, разбира се, Юрий Лужков. И четиримата заеха своите постове по времето на Борис Елцин и ги напуснаха по времето на Медведев.

Оставката на Лужков стана главната политическа новина за есента, ако не и за годината. За Медведев тя бе също тест за здравина - подобен на войната в Южна Осетия, когато окончателното решение можеше да приеме (или да не приеме) само той. Кметът на Москва винаги е бил смятан за играч от отбора на министър-председателя, затова конфликтът около столичния градоначалник се разглеждаше включително и като потенциален конфликт между Путин и Медведев.

Но въпреки опитите на Лужков “да вбие клин” (по терминологията на “източник от Кремъл”) между президента и премиера, на никого не се удаде да скара тандема. След продължителна кампания в средствата за масова информация “вечният кмет” бе изпратен в оставка с формулировката “във връзка със загуба на доверието на президента”, а на негово място бе назначен произхождащият от правителството Сергей Собянин. Впрочем забележителен е фактът, че президентът е информирал за решението си първо именно Путин, защото, както бе обявено официално, Лужков е участвал в ръководните органи на партията “Единна Русия”.

Друга политическа “жертва” на Медведев стана президентът на Башкортостан Муртаз Рахимов. Тази оставка, както в случая с Лужков, бе предшествана от кампания в медиите (наистина не толкова мащабна). Но за разлика от Лужков тук всичко премина спокойно - в средата на юли Медведев и Рахимов се срещнаха, след което 76-годишният Муртаз Губайдулович се оттегли, като получи на прощаване ордена “За заслуги към отечеството” първа степен.

Не преживя (в политическия смисъл на думата) 2010 г. отдавнашният съратник на Рахимов - президентът на Татарстан Минтимер Шаймиев, който мирно си отиде от поста още през март. Че столът на ръководителя на Татарстан се овакантява стана известно още през януари, когато Шаймиев помоли Медведев да не разглежда кандидатурата му при избора на нов ръководител на републиката.

Изобщо за Медведев, който още през първата година от своя президентски мандат пое курс към подмладяване на губернаторския корпус, 2010 г. бе необикновено плодотворна. Към вече споменатите Лужков, Рахимов и Шаймиев не може да не добавим Кирсан Илюмжинов, който ръководеше Калмикия от 1993 г. и Сергей Катанандов (Карелия от 1998 г.). Двамата напуснаха постовете си доста неочаквано - Катанандов сам подаде оставка, а Илюмжинов помоли да бъдат продължени пълномощията му. При това малцина се съмняват, че за решенията на ръководителите на регионите в подобни ситуации влияят най-вече “сигналите” от Кремъл, а едва след това - техните лични съображения.

Обаче не всички кадрови решения, взети в Кремъл, се осъществяваха. Достатъчно е да си спомним ...

Публикувана на 01/04/11 22:45 http://e-vestnik.bg/10761/medvedev-i-putin-tri-godini-zaedno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване