01/06/11 04:09
(http://e-vestnik.bg/)

Единият вицепремиер подслушва другия? Какво може да очакваш от ченгета на власт?

Слушалката Цветанов за президент - това ще бъде фарс

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Снимки: София фото ейджънси

Новият скандал с подслушани разговори на министри, който гръмна вчера, вече окончателно дискредитира страната като полицейска държава, в който подслушването е масова практика.
Записи на разговори между финансовият министър Дянков и шефът на митниците Танов бяха подхвърлени на журналисти - първото пряко доказателство, че се подслушват висши чиновници и хора от властта.
Записите бяха огласени от зам.-главния и главния редактор на вестник „Галерия”, когото свързват с Алексей Петров. Но никой не се усъмни, че са автентични. Няма как да сбъркаш тъничкият гласец на министър Дянков.

Не отрече и премиерът Борисов. Като коментар за огласените записи той каза пред Агенция „Фокус”: „Министрите не са събрани в правителството, за да се обичат, а за да работят заедно… За мен най-важни са крайните резултати.” Като папагал след него изкоментира и министърът Цветанов пред бТВ: “Не сме се събрали в Министерския съвет да се обичаме.”

Преди по-малко от месец пак премиерът Борисов, в отговор на въпроси дали е разработван шефът на митниците Ваньо Танов, каза:
“Защо да не бъдат подслушвани?…
Как се хваща корупция по високите етажи на властта?…
Ние сме поели ангажимент и аз разрешавам и контролираме всички длъжностни лица… Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани…
Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички!”, каза Борисов.
Тоест - самият Борисов, макар и без да го каже направо, не остави съмнение, че се подслушват всички.
Злите езици разправят, че вечер премиерът Борисов отделял по 2 часа, да слуша записи какво си говорят министрите и висши чиновници… Доколко е слух или виц, не е важно. Страшното е, че в държавата точно такива слухове се носят…

И вчера никой от властта не постави под въпрос автентичността на записите. Подслушва се и това е.
Само преди месец вицепремиерът Биг Брадър Цветанов искаше да демонстрира това на цяла България, като чете пред парламента записи на разговори между няколко лекари (само по себе си това огласяване на записи от длъжностно лице е нарушение на НК, което се наказва с от 1 до 5 г. затвор - виж тук - но прокуратурата се прави на заспала).
Не чухме от Цветанов някакви записи между контрабандисти, бандити, олигарси, ами на лекари. Сякаш да покаже, че Големият брат следи всеки българин, и най-незначителния. (Но не и тези, които трябва. При толкова подслушване и следене ченгетата изпуснаха например Малкия Маргин да избяга.Дали случайно?).
Властта дори обяви, че за подслушване в бюджета са дадени 25 млн. лева. Държава или цирк е това?
Така е, като по върховете на властта се настаниха ченгета.

Генерал Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници. Снимка: сайт на Агенция митници

Репликите в огласените записи

между Танов (също ченге) и Дянков са показателни:

Танов: “И как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който… нямам думи (б. р. - става дума за Цветанов), …Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката… защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени…
…Пълна фалшификация, и заблуждава премиера.”
Дянков: “Да де, но премиерът е умен, за разлика от него (б. р. - от Цветанов). Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен той ще се държи”.
Танов: „…На мястото на Странджев (б. р. - зам.-директор на митниците) ще ми назначат един и аз ще стана пионка, те долу ще си командват к’во да прави, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване