01/06/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Чудото с тировете на Богоявление

Цветан Цветанов, Ваньо Танов и Симеон Дянков пред тировете с контрабандни цигари. Снимка: БТА

Само ден след изтичането на записите, в които се вижда как по върховете на властта се води война кой да държи митниците, навръх Богоявление, се случи чудо. Наведнъж бяха заловени три тира контрабандни цигари.

“Според Библията на този ден е покръстен Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Небето “се отваря” и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се чува глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

Бойко Борисов играе “Стани богат”- Снимка: от тв екрана

И тази сутрин от небето се разнесе глас: “Дянков се ползва с моето доверие. Танов се ползва и Цветанов се ползва с моето доверие. Аз не искам да се обичат, искам да се мразят, за да не може никой да покрива нищо.”

“На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.”

На този ден нашите трима влъхви донесоха дарове - три тира контрабандни цигари. И изглеждаха здрави и щастливи, забравили как “тия ме отвращават” и как “са гуша за гуша”.

“С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.”

Но този ден празнуваха и Цецо, Симо и Ваньо, а най-вече Бойко. Или се правеха, че празнуват, че иначе годината им хич не се очертаваше здрава и плодовита.

А невярващите се питаха - по колко ли тира контрабандни цигари минават дневно, че ей така веднага се хванаха три наведнъж. И кой си дари тировете, че да се отчете борба с контрабандата. Или всеки от тримата е дал по един.

За да са здрави и щастливи, да им се изпълни каквото си поискат и да продължим да ги даряваме. А както се казваше в една друга история от преди Христа: “Бедните да го духат.”

Публикувана на 01/06/11 22:45 http://e-vestnik.bg/10783/chudoto-s-tirovete-na-bogoyavlenie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване