01/09/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ако Обама не прояви решителност, в Близкия изток може да избухне война

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Нито война, нито мир - това е обичайното състояние на нещата между Израел и неговите съседи в Близкия изток. Но при всеки провален опит за постигане на мир между арабите и Израел, какъвто предприе Барак Обама малко преди Коледа, мирът става малко по-крехък, а опасността от война се увеличава. За съжаление, има основание да вярваме, че ако не се вземат мерки за подобряване на положението, през 2011 г. може да станем свидетели на най-разрушителната война от много години.

Доста дискутиран развой, който би могло да доведе до война, е очевидното желание на Иран на всяка цена да се сдобие с ядрено оръжие и очевидното желание на Израел на всяка цена да възпре Иран. Но страхът от ядрената програма на Иран е само един от фитилите, които могат да взривят бомба във всеки момент. Друг фитил е необузданата надпревара във въоръжаването, която започна след безрезултатната война между Израел и иранския съюзник в Ливан “Хизбула” през 2006 г. И двете страни активно се готвят за онова, което всяка от тях казва, че ще бъде “решаващ” втори рунд.

Подобна война не би приличала особено на предишните сблъсъци между Израел и неговите съседи. Въпреки всичките ужаси войната в Ливан през 2006 г. и войната в Газа през 2009 г. имаха ограничен характер. От страна на Израел цивилните жертви не бяха големи. От 2006 г. обаче Иран и Сирия снабдиха “Хизбула” с арсенал от вероятно 50 000 снаряда и ракети, много от които с доста по-голям обсег и поразяваща мощ от онези, с които разполагаше “Хизбула” последния път. Това бележи извънредна промяна в съотношението на силите. За първи път радикален недържавен субект има силата да убие хиляди цивилни в израелските градове почти с натискането на едно копче.

Израел казва, че в такъв случай ще отвърне на удара с двойна сила. Война от такъв род би могла лесно да въвлече Сирия и вероятно Иран. За момента възпирането запазва мира. Но мир, запазван само чрез възпиране, е крехко нещо. Всяка грешка в сметките - доставка на нарушаващо баланса ново оръжие за “Хизбула”, престрелка на ливанската граница или на все по-несигурната граница на Газа - би могла да разпали значителен пожар.

От мирен процес към военен процес

Всичко това би трябвало да придаде нова спешност на усилията за мир между арабите и Израел. Поне в началото мирът ще бъде непълен: Иран, “Хизбула” и понякога “Хамас” казват, че никога няма да приемат еврейска държава в Близкия изток. Но неспирната израелска окупация е това, което дава храна на тези, които отказват да признаят Израел. Дайте на палестинците държава на Западния бряг и за тези, които отказват да признаят Израел, ще стане много по-трудно да оправдаят повеждането на война.

На думи е доста лесно. Въпросът е дали миротворчеството може да успее. След почти двегодишна борба да бъдат доведени израелските и палестинските лидери до преки преговори - усилия, които се провалиха заради въпроса за селищата - има опасност Обама да направи извода, както много президенти преди него, че арабско-израелската дипломация е сизифов труд. Но отказването би било трагична грешка с лоши последици както за Америка и Израел, така и за палестинците.

В момента, в който свърши мирният процес, започва военният процес, а войните в това богато на енергийни ресурси кътче на света обикновено завличат Америка по един или друг начин. Израел също ще пострада, ако Обама се провали, защото палестинците за пореден път показаха, че няма да замълчат, докато правата им са потъпквани. Колкото по-дълго Израел ги държи без държава под военна окупация, толкова повече той увеличава изолацията си и подкопава собствения си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване