01/12/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Режим на медийния популизъм

Умберто Еко. Снимка: личен сайт

Очите на Дуче

Преди седмица беше рожденият ми ден и пред най-късните гости, дошли да ме поздравят, припомних деня на раждането ми. Въпреки отличната ми памет, този момент не си го спомням, но успях да го обрисувам по разказите на моите родители. Изглежда, че когато гинекологът ме извадил от утробата на майка ми, след като направил всичко, което се прави в такива случаи, и след като показал възхитителния резултат от нейните родилни мъки, се провикнал: „Вижте очите, като на Дуче!“

Семейството ми не беше нито фашистко, нито антифашистко – като много други от дребната италианска буржоазия се отнасяше към диктатурата като към метеорологичен факт, но със сигурност за един баща и една майка е била силна емоцията да чуят, че тяхното новородено има очите на Дуче.

Сега, станал скептик с годините, съм склонен да мисля, че този славен гинеколог е казвал едно и също на всички майки и бащи, а като се гледам в огледалото, откривам прилика по-скоро с гризли, отколкото с Дуче, но няма значение. Моите родители били щастливи да научат, че приличам на Дуче.

Питам се какво би казал днес един гинеколог ласкател на една родилка. Че плодът на нейната бременност прилича на Берлускони? Ще я тласне в тревожно депресивно състояние…

Всяко време си има своите митове. По времето, когато съм роден, мит е бил държавният човек, днес мит е телевизионният човек. С обичайната слепота, характерна за левицата по отношение на културата, твърдението на Берлускони (че вестниците никой не ги чете, а всички гледат телевизия) се възприема като последния от неговите обидни гафове. Не е така: това е акт на арогантност, а не дреболия.

Като сумираме тиражите на италианските вестници, се получава доста смешна цифра, в сравнение с тази на гледащите единствено телевизия. Вземаме под внимание също, че само част от италианската преса критикува правителството на власт и че цялата телевизия – РАИ плюс Медиасет – стана гласът на властта. Берлускони е грандиозно прав. Проблемът е да бъде контролирана телевизията, а вестниците да казват каквото си щат. Това е обективният факт, а обективните факти са такива, защото не зависят от нашите предпочитания.

Тръгнах от тези предпоставки, за да подскажа, че в наше време, ако ще има диктатура, тя трябва да бъде медийна, а не политическа. От почти четиридесет години се пише, че в съвременния свят, с изключение на някои изостанали страни от Третия свят, вече не е необходимо да изкарвате танковете, за да падне едно правителство –достатъчно е да завземете радиотелевизионните станции (последният, който не го беше разбрал, бе Буш, лидер от Третия свят, дошъл погрешка да управлява високоразвита страна). Така теоремата е доказана.

Затова е погрешно да се каже, че не може да се говори за „режим“ на Берлускони, само защото думата „режим“ напомня фашисткия, а режимът, при който живеем, няма характеристиките на онзи от двадесетте години на миналия век. Един режим е форма на управление, не обезателно фашистко. Фашизмът потъпка свободата на печата, докато режимът на Берлускони не е толкова недодялан и старомоден.

Знае, че съгласието се управлява чрез контрол над най-разпространените средства за осведомяване. За останалото нищо не струва да се позволи на много вестници да бъдат на различно мнение (докато не могат да бъдат купени – имам предвид собствеността, не броя). Какъв е смисълът Биаджи да бъде интерниран, за да се превърне в герой ли? Достатъчно е да не бъде оставен да говори по телевизията, с надеждата, че ще го забравят.

Разликата между „фашистки“ и медиен режим е в следното: при фашисткия режим хората знаят, че вестниците и радиото съобщават само допуснати от правителството комюникета и че е забранено да се слуша Радио ...

Публикувана на 01/12/11 22:50 http://e-vestnik.bg/10834/rezhim-na-mediyniya-populizam/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване