01/14/11 10:42
(http://e-vestnik.bg/)

Запис Борисов - Танов: Обещал съм на Мишо Бирата да не го закачат… Прибирай митничарите оттам…

Записът на разговори между премиера Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов е разпространен от Явор Дачков, директор на в.”Гласове” и зам.-главен редактор на в. “Галерия”. Записът му е връчен лично на флаш-памет пред редакцията на вестник “Галерия”, поради което той ще излезе утре, събота, с извънреден брой.

Стенограмите от разговорите са пуснати в сайта на “Гласове”, където е вграден и показаният тук клип от YouTube със записите. От тях става ясно, че лично Борисов слага чадър и настоява да се спре акция срещу собственика на бирената фабрика “Леденика” Михаил Михов, наричан с прякора Мишо Бирата. Разговорите са по повод акция на митничарите срещу фабриката, която произвежда бирите „Леденика“ и „ММ“, и по това време работи без лиценз.

Разговорите са от края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения. В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

По време на разговора си с Танов, премиерът му заповядва: „Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…“, което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на „Леденика”.

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

В. “Галерия” излиза с извънреден брой утре, събота, в който е публикуван и четвърти разговор между шефа на митниците Танов и министър Симеон Дянков по същия въпрос.

Записът е скандален, защото уличава премиера в закононарушение и поставя съмнения за корупция. Вероятно шефът на митниците Танов ще го обяви за монтаж, както в скандалния запис с депутатката Менда Стоянова. Но в онзи случай Танов не отрече да е воден такъв разговор, за назначение на този човек. Сега ще бъде трудно да отрече, че води разговор по проблема Мишо Бирата с премиера Борисов, със заместника си Странджев, с финансовия министър Дянков.

В развитите демокрации при такъв разговор пада правителството. Тук най-много да арестуват Явор Дачков и да спрат вестника. Ето цитати от стенограмите от разговорите във в. “Гласове” и линкове за целите стенограми.

Първи разговор Борисов - Танов - цитати:

Борисов: Б. Б. Хайде прибирай ги оттам (б. р. - митничарите), нали поехме ангажимент да не…

Б. Б.: Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

Ваньо Танов: Ами то е станало по обаждане…

Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега (б. р. - на Мишо Бирата) и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Втори разговор - на Танов с бившия му заместник Антони Странджев - цитати:

Ваньо Танов: Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

Антони Странджев: Така.

В. Т. И каза ми: “Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората”. Викам: “Аз…”. “Извикай Мишо утре и се разбирайте”. Викам: “Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване