01/14/11 04:49
(http://e-vestnik.bg/)

Режисьорът Светослав Овчаров: Правителството обяви война на българската интелигенция

Светослав Овчаров. Снимка: Личен архив

Светослав Овчаров е кинорежисьор и сценарист, професор в НАТФИЗ, има 25 филма в творческата си биография. Автор е на исторически документални филми, сред които по-известни са „Стефан Стамболов - съзидателят и съсипателят“, „Коста Паница - черти из живота и времето му“, „Фердинанд Български“ и др. От няколко години работи по документален филм за Тодор Живков. Създател е и на кулинарната телевизия „Фиеста”.
Игралният му филм “Единствената любов, която Хемингуей не описа” спечели няколко български награди на фестивала „Златна роза”, Варна, на Националния филмов център, наградата на публиката на Фестивала на европейското кино, Лос Анжелис, Калифорния - миналата година.
През декември на 34-я международен кинофестивал в Кайро (един от най-престижните в света) с филма си “Зад кадър”, който възпроизвежда разбитата от Държавна сигурност съдба на едно българско семейство по време на тоталитарния режим спечели наградата за режисура и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

- Какво става с българското кино и с новия закон? Протестите на кинодейците сякаш позатихнаха. Дали е заради празниците или наистина постигнахте споразумение с правителството?

- Министър-председателят уволни ресорния заместник – министър, а директорът на Националния филмов център си подаде оставката. Дотук добре, както казвал оня, който падал от двайстия етаж и минавал покрай десетия. Очаквам един ден да се събудим с новината, че министърът на културата в пристъп на доблестно поведение, също се е оттеглил. Мрачната атмосфера в българската култура до голяма степен се дължи на глупостите, които въпросният министър наговори и натвори. Думата „реформа”, която се употребява непрекъснато, е евфемизъм, за да не се употребява изразът „осакатяване”.
Страхувам се, че желанието за преговори, което демонстрира правителството, е само средство за отлагане и размиване на проблемите на културата. Ако трябва да се позовем на военната лексика, правителството е обявило война на своята интелигенция – лекари, учители, научни работници, хора на културата, то преговорите трябва да се водят „на бойното поле” , „върху барабана”. Защото иначе противникът ще се измъкне, ще се прегрупира и ще ни удари в тил.

- Ако трябва да опишете накратко филма „Зад кадър“?

- Това е филм, написан върху действителен случай. В него се разказва историята на едно разделено от желязната завеса семейство. Държавна сигурност не дава на мъжа и жената да се съберат. Любовта им постепенно изтлява и се превръща в ненавист. „Зад кадър” е филм за малките компромиси, които унищожават големите чувства.

- Разкажете за Кайро, за фестивала, как ви прие публиката?

- Фестивалът в Кайро е един от 14-те фестивала категория „А” в света. Много представителна програма от филми от цял свят.  Може би най-точната дума, която може да характеризира този фестивал е разкошен. Там е сигурно най-дългият червен килим, който се опъва на фестивал. Много смокинги, много рокли шити специално за церемонията, много диаманти.  Български филм не е имало в конкурсната програма в последните 20 години. Сега бяхме трима българи – филмовият критик Павлина Желева, актрисата Касиел Ноа Ашер и аз. Чувствахме се съвсем на мястото си сред елита на световното кино. Когато си заедно с Жулиет Бинош, Ричърд Гиър, Артуро Рипщайн, разбираш , че това, което обединява хората на изкуството е много повече от онова, което ги разделя. Нямахме комплекси. Още повече, че нашият филм беше единственият, който спечели две награди. Залите бяха пълни, реакцията на публика и критика – възторжени.

- Как си обяснявате успехът на филма в ислямска държава като Египет, с различна култура? В България филмът откри София филм фест миналата година, но освен на заклетите киномани, той е почти непознат в България…

- Темата за тоталитаризма засяга чувствителните хора в цял свят. Борбата на малкия човек, който се старае да надлъже държавата е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване