01/14/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Холандия - проституция с касова бележка

Асошиейтед прес

Проститутки на улицата на Червените фенери в Амстердам. Снимка: Бистра Иванова

На работничките от най-древната професия предстои да се запознаят със суровата действителност от новата епоха на строги мерки за икономии в Европа.

Холандското правителство предупреди проститутките, които рекламират услугите си от прочутите витрини в квартала на червените фенери в Амстердам, да очакват посещения от данъчни инспектори, но само по работа.

Проституцията процъфтява в Амстердам от 1600 година, когато Холандия е голяма морска сила и моряците се шляят из пристанището в търсене на приятно прекарване на времето. Страната легализира професията преди десетилетие, но властите чак сега се заемат да търсят данъци от секс тружениците.

“Започнахме от по-големите обекти, публичните домове, а сега се насочваме към собствениците на витрини и дамите там”, каза Янеке Верхеген, говорителка на данъчната служба в града. Мярката се посреща без почти никаква официална съпротива дори сред проститутките - макар че някои се съмняват, че ще бъде приложена. Но тя е поредната промяна в либералното отношение, което някога преобладаваше в Холандия.

“Това, което правят, е добре”, казва Саманта, великолепна холандска блондинка в бяла кожена рокля, която предлага услугите си зад една от стотиците витрини с червени завеси в древния градски център. “Това е работа като всяка друга и трябва да плащаме данъци”, допълва тя. Саманта твърди, че плаща данъци от години и смята, че се конкурира при неравностойни условия с жените, които не плащат, повечето имигрантки от Източна Европа.

Въпреки че Холандия се справи с последиците от финансовата криза от 2008 г. по-добре от много други страни, през 2010 г. бюджетният й дефицит достигна 6 процента и сега правителството орязва разходи и увеличава данъци с надеждата да балансира бюджета до 2015 година.

Проститутките бяха уведомени, че ще им правят ревизии, по типичния бюрократичен начин - чрез обява, адресирана до “собствениците и проститутките на витрини в Амстердам”, поместена миналата седмица в главния градски вестник. “Данъчни агенти ще преглеждат различни елементи от вашия бизнес като цени, персонал, списъци с клиенти и работно време”, се казва в обявата. “Тези факти ще бъдат използвани на по-късна дата за оценка на приходите ви.”

Холандската държава едва ли ще напълни хазната, като изцеди проститутките, но секс търговията е сериозна индустрия, която минаваше без никакво облагане преди легализирането си. Централното статистическо бюро изчислява, че годишните приходи от проституцията са около 600 милиона евро (865 милиона долара) или малко под 50 евро на човек от населението, наброяващо 16 милиона души - макар че много от клиентите са туристи.

Законът предвижда проститутките да бъдат облагани с 19 процента търговска такса на всяко плащане. Клиентите обикновено плащат по 50 евро (65 долара ) на сеанс от 15 минути. Освен това печалбите след приспадането на разходите се смятат за личен доход, който се облага с 33 на сто за онези, които изкарват под 18 000 евро годишно, до 52 на сто за приходи над 54 000 евро.

Никой не знае с точност колко проститутки има и колко от тях плащат данъци, тъй като легалните са регистрирани като физически лица, а не като публични домове. Поръчано от градските власти проучване през октомври установи, че в Амстердам има малко по-малко от 8000 проститутки от всякакъв вид, 3000 от които работят зад витрини. Социологическият институт СОР смята, че около 40 процента от проститутките от витрините си плащат данъците.

“Непрекъснато се увеличават, макар че някои от сексуалните работнички отказват, разбира се” - казва Мариска Майор, бивша проститутка, която води информационен център в квартала. “Като се има предвид тяхното отношение - ние сме отхвърлени, карат ни да смятаме, че не сме част от обществото, имаме проблеми с откриването на банкови сметки - защо да плащаме при ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване