01/14/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Чешки лекари напускат масово заради ниските заплати

ДПА

Петер Пап, онколог в болница в Северна Чехия, пътува на автостоп през лятото, когато иска да отиде в Прага, за да се види с приятели. 31-годишният Пап не е почитател на безплатния начин на пътуване, а спестява пари. По думите му той така и не успява да прескочи “магическия праг” от 20 000 чешки крони (1051 долара) на месец въпреки 11-те години медицинско образование и болнична специализация.

Той печели по 88 крони на час - с 2 крони по-малко от това, което е изкарвал, когато е поставял етикети на замразени пилета през студентските си години. “Имам приятели тенекеджия и готвач. Когато излезем заедно, те плащат моята сметка. Те казват: “Ти си само лекар”, сподели той пред ДПА.

Пап е един от близо 3800 работещи в държавни болници чешки лекари, които заплашват да напуснат работа на 1 март, ако не бъдат изпълнени исканията им за по-високо заплащане и подобрения в здравната система на страната. Протестиращите медици съставляват една пета от всички лекари, работещи в държавни болници.

Някои планират да напуснат Чехия или областта на медицината въобще, но правителството и болничните власти се надяват, че повечето ще се откажат от намерението си. Ако не го направят, десетки болници в цялата страна може да се окажат затруднени да предоставят обслужване.

Протестиращите лекари настояват за значително увеличаване на заплатите. Тяхната кампания “Благодарим ви, напускаме” беше организирана от профсъюза им. Те искат брутна месечна заплата от 70 000 крони за назначените на постоянно място лекари и 35 000 крони за специализантите. Има данни, че сега постоянно назначените лекари получават средно по около 50 000 крони, включително заплащане за нощни смени и извънреден труд. Работещите в медицината казват, че би имало достатъчно пари за увеличаване на техните заплати, ако се премахнат ненужните разходи за оборудване, лекарства и ремонти.

Правителството обаче остава непоколебимо. Здравният министър Леош Хегер заяви, че държавата няма пари да изпълни исканията им, тъй като трябва да съкрати разходите, за да намали бюджетния дефицит. “Едва ли бихме могли да намерим ресурсите, необходими за значително повишаване на заплатите”, каза Хегер. Той призова лекарите да останат и им обеща увеличаване на заплатите след въвеждането на реформи следващата година.

Ако лекарите не се вслушат в призива му, пациентите може да се окажат в беда, след като уведомленията за напускане влязат в сила на 1 март. Някои отделения може да се наложи да затворят, а чакането за операции може да се удължи. Някои недоволни лекари търсят нова работа в чужбина.

Изложение за работа в областта на медицината, на което трийсет и една германски болници и една австрийска клиника рекламираха през октомври в Прага работни места, привлече над 5000 чешки лекари и медицински сестри, казаха организаторите. Те вече планират друго изложение през май.

“Нашите лекари имат добро образование. Това е срам и голяма загуба за здравеопазването ни”, каза 34-годишната Ива Беранова, работила пет години като анестезиолог в германския град Цитау. Тя се върнала през 2008 г. в родината си по семейни причини, но наскоро отворила частен кабинет като общопрактикуващ лекар, вместо отново да започне работа на пълен работен ден като анестезиолог в чешка болница. “Вероятно когато детето ми порасне, ще се върна към това. Но в Германия, не тук”, заяви тя пред ДПА.

Пап, който работи в Усти над Лабем, иска или да си намери работа в британска или ирландска болница, или въобще да напусне медицината. “Дори това, което искаме, не е достатъчно”, каза той. Правителството и болничните власти сега се надяват, че повечето протестиращи няма да успеят да намерят нова работа, което ще ги принуди да оттеглят уведомленията си. Пап обаче няма подобни планове. “Нямам семейство. Не притежавам недвижими имоти. Не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване