01/15/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия е в десетката на най-опасните страни

Привърженици на Ходорковски протестират пред съда в Москва. Снимка: АФП/БТА

Русия отново бе включена в списъка на несвободните държави, съставян от международната правозащитна организация “Фрийдъм хаус”. На първо място заради присъдата срещу Михаил Ходорковски. В годишния доклад на “Фрийдъм хаус” се посочва, че в Русия има хора, безнаказано подлагани на гонения по политически причини, а рушветчийството остава на същото равнище, въпреки публичните обещания на руските власти да се борят с корупцията, да арестуват виновните за убийства на журналисти и граждански активисти и да укрепват върховенството на закона като цяло, изтъква “Ведомости”.

Съдебното решение по делото срещу Ходорковски започва да дава плодове. Експертите на британската консултантска компания “Мейпълкрофт” взеха предвид присъдата на съдия Данилкин, удостоявайки Русия с “почетното” 10-о място в рейтинга на държавите с най-високи политически рискове, пише “РБК дейли”. Русия за пръв път влиза в десетката най-опасни страни наред със Сомалия, Конго и Ирак. Освен присъдата срещу Ходорковски като мотиви са споменати все по-активният ислямски сепаратизъм в Северен Кавказ и експлозиите в московското метро миналата година.

Експертите на “Мейпълкрофт” признават руската икономика за една от най-корумпираните в света, а нивото на бизнессредата и конкуренцията в Русия - за нестабилно и ниско. Установили са и висока корумпираност на властта. В рейтинга на “Трансперънси интернешънъл” за корупцията през 2010 г. Русия заема 154-о място от общо 178 и стои близо до държави като Кения и Таджикистан, цитира вестникът Елена Панфилова, шеф на руския клон на правозащитната организация.

Адвокатите на бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружника му в петролната компания Юкос Платон Лебедев ще поискат от Следствения комитет и Генералната прокуратура на Русия да образуват наказателни дела за “неправосъдни решения” на магистратите срещу техните довереници. Ходорковски и Лебедев са в затвора от 2003 г. Впоследствие бяха осъдени на общо по 14 г. лишаване от свобода за данъчни измами, кражба на петрол и пране на пари. Очаква се да бъдат освободени през 2017 г. Защитниците все още не са получили нито протоколите от съдебните заседания, нито текста на самата присъда, което им пречи да подадат подробно мотивирани касационни жалби, пише “Комерсант”.

Адвокатите ще поставят въпроса за престъпна разправа, но си дават сметка, че подобно дело няма перспектива в Русия. “Проблемът е, че наказателните дела трябва да бъдат образувани от същите хора, които са извършвали престъпленията”, обяснил член на екипа. Говорител на московския съд отхвърли обвиненията, че магистратите съзнателно протакат нещата. Той обеща адвокатите и осъдените да получат присъдата в петък, когато изтича срокът, а протоколите - щом бъдат изготвени от секретаря на съда. Самите осъдени дори не обмислят възможността да подадат молби за помилване, добавя “Комерсант”.

Адвокатите на Ходорковски и Лебедев твърдят, че присъдата по второто дело срещу тях, обявена през декември от съдията Данилкин, не е писана от него, а от “някакъв друг колектив”, и настояват за разследване, информира “Московский комсомолец”. Според “Независимая газета”, защитниците отбелязват все по-суровите изявления на премиера Владимир Путин за Ходорковски, смятан за финансов дарител на руската опозиция и заклет враг на министър-председателя. Адвокатите смятат, че Путин - явно дезинформиран, нарушава с тези изявления Европейската конвенция за човешките права, която забранява държавата да се меси в работата на съда.

Те изразяват опасения, че срещу техния довереник може да бъде образувано ново дело, този път за насилствени престъпления, тъй като икономическите обвинения не издържат в международните съдилища. Този процес обаче ще трябва да се води със съдебни заседатели, което ще затрудни обвинението, подчертава защитата. “Комерсант” припомня присъдите за поръчкови убийства срещу лица, свързани с компанията “Юкос”. Ако руската власт назначи за съдебни заседатели хора, подобни на магистратите от предишните дела, “сама ще се разголи” и реакцията на международната общност ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване