01/17/11 00:41
(http://e-vestnik.bg/)

Кой прави и кой вади записите?

Продължение - виж “Подслушван е премиерът, а не Танов. Такъв монтаж на запис е невъзможно да се направи

Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Сайт на ГЕРБ и на Агенция митници

Кой направи и кой пуска компрометиращите записи?

Премиерът Борисов и повечето медии разпространяват версията, че това е кръг около бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Той вече е припознат като враг, като “Октопод” и т. н., и това звучи логично. Ето какво каза Борисов в Народното събрание, обръщайки са към бившия премиер Станишев, по повод това, че той му поиска оставката заради скандалния запис на разговор между него и шефа на митниците: “…Кое от тези изречения са взели… За Петров, Алексей Петров, съм казвал, че този човек е много качествен, не случайно г-н Станишев го ползва четири години. Четири години той ви ръководеше най-секретната служба. Не подценявайте тази атака, тя не е само към нас, мен тя няма да ме събори …Г-н Станишев, както вас искаха да ви държат, така искаха да държат и мен. В момента, в който усетя, че съм зависим от някой, сам си отивам. Вие сте европейски човек, изчакайте да излезе проверката”, каза Борисов.

Объркването на премиера Борисов е оправдано – трудно се отговаря на такъв компрометиращ запис. Той погрешно казва, че бившият премиер Станишев е ползвал Алексей Петров 4 години. Петров беше назначен в ДАНС за съветник, малко след създаването му, 1 година преди края на мандата на Тройната коалиция, след което той напусна и дори направи услуга на Борисов, като му занесе секретен документ и по този повод двамата демонстрираха добри отношения, Борисов го нарече “лоялен гражданин”. А по повод назначението на Петров в ДАНС през 2008 г. в e-vestnik писахме няколко пъти какво прави тази мутра и бизнесмен в агенцията (виж например тук). Но това е отделен въпрос. В случая важно е дали записите са истински.

От думите на Борисов излиза, че от хората на Алексей Петров е извършена фалшификация с разпространените записи. И той специално заяви, че чака прокуратурата да се произнесе за автентичността на записите. Има една особеност обаче – цифровите записи на практика са невъзможни за анализ и в много случаи манипулациите са недоказуеми. Ако става дума за елементарен монтаж, каквито правят на майтап с изказвания на политици в тв шоута – да, може да се докаже. Но майсторски направен монтаж е невъзможно да се установи при цифров запис. Затова прокуратурата може да каже каквото си иска за тези записи и най-вероятно ще оправдае премиера със заключение, че има данни за възможни манипулации.

В случая доказването на автентичността на разговорите трябва да се установи със свидетелски показания. Първото категорично потвърждение дойде от бившия зам.-шеф на митницата Странджев. Той каза, че разговорът му с Танов е 100% автентичен. В този разговор Танов обяснява как му се обадил премиерът Борисов да го натиска да решат проблема на Мишо Бирата. Двамата дори изпадат в нелепа ситуация да търсят телефона и да се обаждат на въпросния Мишо Бирата. Такъв монтаж няма как да се измисли и да се навърже с още 3 различни разговора по една и съща тема – и с министъра на финансите, и т.н. Възможно при такива разговори е да се махнат отделни думи, да се пренаредят и т. н. Но да се съчинят и монтират изцяло е невъзможно.

Кой записва разговорите?

Най-очевидната версия e, че подслушването е операция на хора от ДАНС и МВР, а после някой е изнесъл записите. Тази версия не е единствената възможна. Има и други варианти – записи да са направени от частна структура или ...

Публикувана на 01/17/11 00:41 http://e-vestnik.bg/10864/koy-pravi-i-koy-vadi-zapisite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване