01/17/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

“Пазарнизъм” – новата тоталитарна идеология, която ни хвърли в кризата

Митът на XXI век: митът за икономиката, която е всичко, която знае всичко и която прави всичко; т.е. митът за абсолютната доминираща роля на икономиката върху нашето съществуване, представляваща ексклузивна матрица на всички знания и всички ценности; митът, в който през последните няколко години повярваха огромна част от европейците – този мит открадна от нас преди всичко част от живота ни и от историята ни.

Как живяхме преди с нашия стар ред, с нашите стари закони, с нашите обичаи и с ценности, които смятахме за неразрушими, заложени в нашата култура? И как после същият този мит, задвижван от основния си мотор – финансите – се провали в иновативния си и прогресивен план за глобално социално инженерство?
Втората сметка, която глобализацията ни представи след шока на цените и на поскъпването на живота, е тази на „финансовата криза“. Една сметка, която, ако трябва сме честни, глобализацията първо представи на себе си.

Първите, които обявиха фалит под натиска на задаващата се криза, бяха онези алхимици, които вчера, в края на ХХ век, измислиха „пазарнизма“, утопията – майка на глобализацията и нейният свръхмощен идеологически мотор. Това бяха либералите, дрогирани от скорошната победа над комунизма; маскиралите се на либерали посткомунисти, търсещи своето спасение; банкерите, преоблечени като статисти; борсовите спекуланти далавераджии; и накрая – най-качествените идеолози на това време: икономистите – жреци и фалшиви изповедници на новото кредо.

Под паралелния натиск на идеологията на „пазарнизма“ и на новите „технофинанси“, които бяха в основата на финансирането на почти перманентното чудо, магията на глобализацията беше на път да си намери решение точно в своята противоположност. Смазвана в началото от магическия флуид на парите, новата фантастична машина започна да зацикля и неслучайно зацикля, започвайки точно от финансите. Ето къде е заровено кучето – там, където беше началото, там сега е и краят на процеса. Един шок, който беше предвидим още преди две години.

Както през 1929 г. „Харвард Економик Съсайъти“ разубеждаваше общественото мнение с твърдението, че „една тежка депресия е извън от възможностите“, по същия начин това, което през август 2007 г. беше дефинирано от власти и експерти, от управляващи и икономисти като едно обикновено сътресение в момента, се проявява в своята същност. Това е една криза с главно К. Една криза не само конюнктурна, но и структурна, не само ограничена върху финансите, а и върху реалната икономика, една криза, ограничена не само в Америка, но разпростираща се и в Европа.

На практика може да я наричаме както искаме: спад, криза, буря, „collapse“, „storm“, „turmoil“, „distress“, „crunch“. Можем или не да я сравняваме с тази от 1929 г., въпреки че знаем, че историята никога не се повтаря в перфектна форма. Можем да я наричаме или да я разглеждаме както искаме. Но трябва да е ясно, че стартирайки от „август 2007 г.“, от мистериозните дълбини на финансовия капитализъм изплуваха на повърхността тежки сътресения, които разбиха аксиоми, до вчера изглеждали вън от съмнение.

Ето как конкретно изглеждаха нещата. След една дълга поредица от интервенции, извършени веднага след „август 2007 г.“, както в Европа, така и в САЩ вече бяха налице признаците, че кризата не е само американска, но и глобална, например: на 15 ноември 2007 г. Американският федерален резерв напомпва спешно във финансовата система ликвидност от 47 милиарда долара, сума, далеч по-висока от сумата, инжектирана по спешност в деня след 11 септември 2001 г.

От своя страна, само седмица по-късно, на 26 ноември, Централната европейска банка налива сумата от 178 милиарда евро. Последващите интервенции в банковата система са все по-сложни и по-състоятелни. В крайна сметка обаче нищо от тези мерки не повлия на хода на кризата. Точно обратното. Достатъчно е да споменем, че на 12 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване