01/18/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Бразилия като глобално предизвикателство за САЩ

Правда.ру

Дилма Русеф при встъпването в длъжност. Снимка: АП/БТА

Мнозина смятат, че начело на движението срещу САЩ в Латинска Америка днес стои венецуелският президент Уго Чавес. Фактически обаче интересите на САЩ са заплашени не от Венецуела, а от Бразилия, и то не само в Латинска Америка. Неотдавна бразилският лидер Луис Инасиу Лула да Силва, предал впоследствие властта на Дилма Русеф - бивш началник на канцеларията му, изрази претенции към Щатите. И същевременно направи заявка за превръщането на Бразилия в държава с глобално значение.

Лула да Силва наистина можеше да си позволи изявления от позиция на силата. Бивш работник без висше образование в класическия смисъл, той формира екип, успял през осемгодишното му управление да нареди бразилската икономика сред десетте най-големи в света и да постави задача за влизане в петорката. Днес икономиката на страната бележи растеж от 7 процента годишно и Бразилия претендира за лидерски позиции в Латинска Америка.
По думите на Лула, САЩ принизяват Латинска Америка. Той отправи към Барак Обама лична молба да промени отношението към съседите си от континента, без обаче да види резултат.

“Проблемът е, че никое правителство на САЩ не приема сериозно отношенията с другите нации. Страната е много голяма, затова е свикнала да избутва тези отношения на трети план; за тях това са задължения на помощник-държавния секретар и на помощника на този помощник. Критиците ни смятат, че сме длъжни да започваме деня си, като искаме от САЩ разрешение да кихнем, а от Европа - да се изкашляме, но няма да правим това”, каза Лула.

Ще посочим, че през последните години Бразилия положи много усилия, за да бъде формиран регионален противовес на Щатите. През 2008 г. по нейна инициатива официално бе обявено учредяването на Съюза на южноамериканските нации - УНАСУР, който се очаква да стане аналог на ЕС, и в неговите рамки бе създаден военно-консултативен съвет. Бразилия предизвика и цяла поредица от политически конфликти със САЩ на регионално равнище.

Имаме предвид главно случая с военния преврат в Хондурас през юни 2009 г., неслучайно наречен “вашингтонската следа”. Много са данните, които сочат, че Пентагонът е обучавал, тренирал, инструктирал, финансирал и снабдявал с оръжие военните в Хондурас - инициатори на този пуч.

Бразилия остро осъди преврата и настоя президентът Мануел Селая да бъде върнат на власт, а САЩ поеха ролята на посредници за организиране на избори. Стигна се до рязко разминаване в позициите и в крайна сметка Селая изгуби правото да се върне в страната, а Бразилия до ден днешен не признава новото правителство в Хондурас, избрано през 2009 г.

Имаше и конфликти по други въпроси, свързани например с експанзията на САЩ в стремеж да разположат военни бази в Колумбия - уж за да засилят борбата с наркотрафика, с възстановяването на кубинското членство в Организацията на американските държави (ОАД) и сближаването на Бразилия с Уго Чавес.

Неумението на американския истеблишмънт да води диалог, зачитайки своите събеседници, бе сред факторите, обусловили изграждането на антиамерикански блок, оглавяван от Бразилия (той включва всички латиноамерикански държави освен Чили, Перу, Колумбия и Мексико). Това обаче нямаше да е възможно, ако Бразилия не бе голяма независима икономическа сила.

Усещайки подкрепа от населението и реалните си успехи в икономиката, Бразилия набираше сила на международната арена. За приоритетен партньор в инвестициите и търговията бе избран Китай. САЩ впрочем сами съдействаха за това преориентиране, тъй като през 2006 г. бяха блокирали доставката на бразилски изтребители за Чавес и той започна да купува руски оръжия. Нека поясним, че бразилските военни предприятия работят с американски технологии и машинни части, съответно САЩ могат според договора да забранят износа им за “нежелателни” държави.

Стагнация е настъпила не само в регионалните отношения, поддържани от Бразилия, и в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване