01/18/11 03:52
(http://e-vestnik.bg/)

Полицейски цирк с предплатени сим-карти - що не забранят и мобилните телефони?

Освен поименна регистрация, Комисията за регулиране на съобщенията и МВР искат да ограничат правото само по 1 сим-карта от оператор на човек. Така България ще влезе в световните новини като най-идиотската страна. Снимка: e-vestnik

По БТВ излъчиха репортаж за анонимните сим-карти и злоупотребите със самоличности. Полицията в Пазарджик проверява 46-годишния Събко Мулешков от Панагюрище, който имал купени над 1000 предплатени СИМ-карти. С три от картите били извършени два обира и едно отвличане, твърдят ченгетата.

Е, как се прави обир и отвличане със сим-карта? Полицаите са като излезли от античността, когато хората са одушевявали предметите и са им приписвали мистични свойства. Сим-картата прави обири и отвлича хора. Сим-картата - престъпно изобретение на човечеството.

Полицейщината на Цветанов дотам я докара работата. Преди повече от година МВР наложи да се регистрират поименно сим-картите, а не както преди да се купуват свободно. Така МВР си мислеше, че ще ограничи престъпленията, при които си помагат с мобилни телефони. Така било в някои други страни. И ние сме най-първите отличници в това отношение.

Пишещият тези редове си купи в Ню Йорк, Манхатън, сим-карта, без да му поискат паспорта - това по времето, когато вече беше забранено у нас. Става дума за страна много по-заплашена от тероризъм, отколкото България. Тукашното МВР пак е по-католик от папата.

Но това е следствие от простотията, която владее това министерство. Щом създадеш такива ограничения, веднага ще се намерят начини да бъдат заобиколени. Както се вижда, дори се създава вторичен черен пазар за сим-карти. Те вървят от 10 до 50 лв., регистрирани на нечие име. Предлагат се дори по интернет.

Има и потърпевши - бТВ показа журналиста от радио “Фреш” Борислав Борисов, на чието име без негово знание са били регистрирани над 220 карти. Ако нямаше такова изискване за поименно регистриране на сим-картите, нямаше да има случаи като този. От “Виваком” съобщиха, че към момента има около 800 лица, на чието име са регистрирани по над 10 сим-карти, около 45 души са с по над 50 номера, а тези, които притежават над 100, са 35.

Сега МВР и Комисията за регулиране на съобщенията искат да ограничат всеки българин да притежава само по 1 сим-карта от оператор. Простотията се задълбочава. В Европа не регулатори и ченгета, а някои от операторите ограничават броя на сим-картите на човек до 5. Но само някои оператори, които са изключение.

Мързелът и некадърността на полицаите в България може да роди обаче такова налудничаво ограничение - по 1 сим-карта на човек. Тогава вече ще влезем в световните новини.

А защо не забранят въобще мобилните телефони? Така на МВР ще им е най-лесно.

Ето едно по-подробно мнение по темата от блога “България е наша” - обединени блогъри:

За абсурда с предплатените сим-карти

Богоблог / България е наша - обединени блогъри

Това става горе долу година след влизане в сила на наредба, която задължи всеки потребител да регистрира сим-картата си, ако е била анонимна - отново с измисленото основание, че така, МВР ще се бори с престъпността.

Малко предистория

Тази наредба, дойде като мярка на едно пожелание на ЕС, но не и като конкретно изискване зa законодателна мярка, но още тогава МВР, ДАИТС и комисията в Парламента, видяха чудесната възможност да натрупат архив с това, кой какви карти притежава.

Нека да припомня, че още при приемането на закона, ние от „Електронна граница“ бяхме изцяло против и изказахме мнението си по време на дебата в комисията в парламента, чрез председателя на СДС Мартин Димитров и на още няколко дебата след това.

А сега де…

В репортажа по БТВ се показа схемата за която ние говорихме, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване