01/20/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата в Румъния разпалва носталгия по Чаушеску

Последната реч на Николае Чаушеску. Снимка: от тв екрана

Сълзи се стичат по измъчените бузи на Елена Бокану, когато запалва свещ и я поставя на гроба до хризантемите, оставени от друг почитател. Предмет на нейната почит е Николае Чаушеску, комунистическият диктатор, когото повечето румънци свързват с глад, държавна параноя, заразени със СПИН сиропиталища и хронично спиране на тока.

Днес, когато новата членка на ЕС се бори с икономическата криза и разрастващата се пропаст между богатите и бедните, все повече хора си спомнят не нефункционалните последни години от режима на Чаушеску, а по-ранни времена, когато държавата осигуряваше основните нужди на хората в замяна на подчинение.

“Ти ни даде домове, ти ни даде газ за отопление”, казва Бокану, 72-годишна бивша чистачка, която в момента оцелява с еквивалента на 70 долара. “Сега сме бедни като кучета”. Такъв открит израз на възхищението от Чаушеску е рядък. Но с нарастването на икономическите трудности проучванията показват, че много румънци поглеждат с носталгия назад към стабилността, осигурявана от комунистическия режим.

Проучване от септември на Центъра за проучване на мнението и пазара показва, че около половината от анкетираните - 49 процента (с допустима грешка от 2,9 процента) казват, че животът по време на комунизма е бил по-добър от сега.

В контраст с това, сондаж на Румънския институт за маркетинг и проучвания, направен през 2005 г. на фона на оптимизма, свързан с предстоящото присъединяване към ЕС, показва, че 64 процента от анкетираните смятат, че страната върви в правилната посока в условията на пазарна демокрация.

Носталгията по миналото е разпространена и в съседна България, която се присъедини към ЕС заедно с Румъния през 2007 г. и също е в дълбока икономическа криза: проучване на Пю рисърч сентър за 2009 и 2010 г. показва, че само 52 процента одобряват промяната към демокрация в сравнение със 76 процента през 1991 г., две години след падането на комунизма.

Фрустрацията на Румъния по отношение на демокрацията драматично излезе на преден план миналия месец, когато един мъж се хвърли от 7 метра височина от балкона на заседателната зала в парламента.

Скокът на Адриан Собару, излъчен в цял свят, беше акт на протест срещу намаляването на държавните помощи за болния му от аутизъм син. Това докосна струната на много румънци, които видяха в този акт символ на несправедливостите на постокомунистическото общество. “Боли ни от това, че се превърнахме просто в цифри”, заяви Собару, телевизионен инженер, за телевизия Антена скоро, след като беше изписан от болницата, където беше лекуван от фрактури и други наранявания.

Носталгията по комунизма трудно се забелязва в по-богатите квартали в центъра на Букурещ, където над две десетилетия на главоломни усилия да бъде настигнат Западът превърнаха столицата в трудноразличима от проспериращите западни градове.

Букурещ през последните години на Чаушеску беше най-мрачната столица в Съветския блок. Рушащ се, мъждукащо осветен метрополис, той беше населен от трескави маси, редящи се на опашки по мрачните зимни улици за храна с купони и страхуващи се да се оплачат, защото съседът може да е информатор на полицията.

Днес, неонови светлини пулсират над витрини, предлагащи дизайнерски стоки, деликатеси, луксозни ваканции, ексклузивни недвижими имоти и други удоволствия. Ресторантите предлагат асортимент от кебап до френски киш. Лъскави германски седани, след които преди няколко години всички щяха да обръщат глава, минават незабелязани от тълпите пазаруващи.

В тази част на града комунизъм е лоша дума. “Беше истински затвор”, казва Михай Поп, продавач на орнаментни стъкла. “При капитализма си свободен да правиш каквото искаш - ако искаш правиш пари, ако не искаш - не правиш”.

Но дори и най-процъфтяващите райони са осеяни с десетки недовършени сгради, изоставени от фалирали предприемачи. А малкият вътрешен кръг на просперитета е заобиколен от райони на 3-милионния град, които ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване