01/21/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Ху Цзинтао - пищно посрещане и леки забележки

Барак Обама и Ху Цзинтао на работна вечеря. Снимка: Белия дом

Обама посрещна китайския си колега с остра забележка, че Китай трябва да направи повече в областта на правата на човека, отбелязва британският в. “Дейли телеграф”. Пищно посрещане, обещания и напомняне на Пекин за необходимостта от напредък в областта на човешките права белязаха срещата на Барак Обама с китайския му колега, пише “Индипендънт”.

Вашингтон притисна Пекин за човешките права, отбелязва на свой ред “Гардиън”. Британското издание се спира и факта, че по време на съвместната пресконференция на Обама и Ху китайският лидер обяви, че поради проблеми с превода не е чул точно онези въпроси, свързани с човешките права. После обаче той все пак направи нетипичен за китайски лидер коментар за човешките права, като подчерта, че на Пекин му предстои да постигне още много в тази област, отбелязва “Гардиън”.

Американският в. “Ню Йорк таймс” констатира, че по време на срещата на върха са били отчетени признаци за напредък в китайско-американските отношения. Изданието обаче отбелязва, че най-изненадващо Ху вчера е подчертал, че Китай признава и уважава универсалния характер на човешките права. Това е една доста осезаема промяна на позицията за едно правителство, което организира двугодишна кампания срещу дисидентите и прати в затвора Нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо.

След ден на сключването на договори за милиарди долари между Вашингтон и Пекин и разговори в областта на ядрената сигурност и търговския дисбаланс, призивът на Обама към Ху за един по-свободен Китай бележи значителна промяна от неговите предходни изявления, в които той сякаш не обърна внимание на американските притеснения относно спазването на правата на човека в азиатския гигант, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

И този път визитата на китайски президент в Белия дом не мина без протести, отбелязва италианският в. “Кориере дела сера”. Пред президентството недоволни от визитата на китайския лидер скандираха: “Ху, ти си убиец!”, отбелязва изданието. Подобни протести имаше и преди пет години по време на предходната визита на Ху в САЩ, когато домакин му беше Джордж Буш, припомня вестникът.

Френският в. “Фигаро” обръща внимание на политиката на администрацията на Обама към Пекин и образно я сравнява с казан, пълен със съставки, противоречиви интереси и лобита, върху който се долавя несъмнено отпечатъкът на Хенри Кисинджър, допринесъл за нормализиране на отношенията на САЩ с Китай.

Френският сайт “Романди” насочва вниманието си към държавната вечеря, дадена от Обама в чест на китайския му колега. Преди 5 години Буш не организира подобно нещо за китайския лидер, припомня изданието. Сега вечерята е била издържана в американски стил по искане на китайската делегация.

Гостите са били 225 и са били разпределени на маси в 3 салона на приземния етаж на Белия дом. На вечерята са присъствали бившите президенти демократи Джими Картър и Бил Клинтън, както и бившият държавен секретар Кисинджър. Сред гостите са били и филмовата звезда Джеки Чан, шампионката по фигурно пързаляне Мишел Кван, певицата и актриса Барбара Стрейзанд, коментаторът на в. “Ню Йорк таймс” Томас Фрийдман и главната редакторка на сп. “Вог” Анна Уинтър.

Гостите са вечеряли в порцеланов сервиз от епохата на Клинтън и със сребърни прибори от епохата на Рейгън и на Труман. Менюто е включвало салата от круши, орехи и козе сирене, последвана от блюдо от задушен омар, приготвен по рецепта от щата Мейн, с гарнитура от моркови и задушени гъби, следван от телешки ребърца със задушени лукчета, варени картофи и спанак със сметанов сос За десерт е имало ябълков пай, лимонено сорбе и ванилов сладолед. Всичко това е било полято с бяло вино - шардоне от северната част на щата Калифорния, и с каберне от долината Колумбия в щата Орегън.

Музикалният съпровод на вечерята е бил осигурен от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване