01/23/11 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

ГЕРБ въведе нови глоби за шофьори или нови рушвети за полицаите?

Вестниците не информират, форумите кипят

Снимка: Булфото

Глобите за превишена скорост са увеличени, но отнемането на книжката за същото е намалено. Книжка ще се отнема само при системни, а не при драстични  нарушения – това е основното в поправките в Закона за движение по пътищата, които прие мнозинството на ГЕРБ тези дни.

Ето както е написал в един автомобилен форум анонимен шофьор, в разгорелия се лют спор за новите глоби:
“Аз съм от ония, дето им викате джигити и т. н. Имам 8 акта, и даже не съм си взел постановленията. От 3 години карам без талон, не знам колко точки имам и дали имам въобще останали точки. Като ме спрат, а то се случва често, или си давам рекет, или се обаждам на един комшия полицай (ако е възможно), или ми пишат нов акт.
Защо ви го казвам ли? Защото искам да направя едно официално изявление:
НИЩО НЯМА ДА ПЛАТЯ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!! НИКОГА.” (Виж по-долу още мнения).

Промяната за закона предизвика взрив от коментари по форумите в интернет, един които е и горният.
Преобладава неодобрение, най-често се повтаря тезата, че глобите са несъразмерни на доходите на хората в страната (виж ги по-долу) и така “милиционерското правителство” на Борисов и Цветанов се е погрижило да увеличи рушветите за проверяващите полицаи (виж по-долу и някои по интересни мнения).
На второ място по форумите се изказва предположението, че целта е да се съберат повече пари от шофьорите и това ще удари най-вече по-бедните, а онези с лимузините и джиповете ще се чувстват по-комфортно от преди, защото вече не са така заплашени с отнемане на книжка.
Сега, ако караш с 200 км в час по магистралата за Пловдив, няма риск да ти вземат книжката, а ще платиш глоба от 650 лв. Само при “системно” превишение (което не е пояснено в закона какво значи – 3-4-5 пъти?) могат да ти вземат книжката временно. Досега за превишение на скоростта с над 30 км над ограничението беше предвидено отнемането на книжката за 1, 2 или 3 месеца още при първо нарушение.

Доколко добри или лоши са поправките?
Увеличенията са интересни, показват нещо като финансов разчет за взимане на повече пари, а не за санкциониране.
Впрочем, гласуваните на второ четене поправки минала седмица още не са излезли в “Държавен вестник”, а вестниците съобщават само частични и дори противоречиви данни за тях. Не е ясно в информациите и кога става дума за превишение в населено място, кога – извън населено. Така една от най-важните функции на вестниците – да информират за неща от първостепенна важност, които засягат всеки шофьор и обществото като цяло, не е изпълнена. Всяка медия дава акцент в информации за една или друга подробност от закона, но никой не изкара в таблица наказанията за превишена скорост и др. В e-vestnik се опитваме да дадем представа със събраните оттук-оттам данни. Където няма информация, е оставено празно място.

Ето така изглеждат новите глобите при превишение на скоростта, сравнени със старите:

В населени места

Превишение с 10 км в час – 20 лв. (до сега – 10 лв.)
Превишение от 11 до 20 км в час – 50 лв. (до сега – 30 лв.)
Превишение с 21 до 30 км в час – …. (до сега – 100 лв.)
Превишение с 31 до 40 км в час – 200 лв. (до сега – 150 лв. + отнемане на книжката за 1 месец)
Превишение с 41 до 50 км в час –  300 лв. (до сега – 200 лв. + отнемане на книжката за 2 месеца)
Превишение над 50 км в час ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване