01/23/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Самозапалването - оръжието на безпомощните

ДПА

Със самозапалването си безработният тунизиец Мохамед Буазизи се превърна в символ на бунта на потиснатите срещу корумпираната управляваща класа. Смъртта му бе окачествена от много арабски медии като героичен акт на мъченичество. Дори някои ислямски духовници, които иначе се чувстват задължени да осъждат самоубийството по религиозни причини, похвалиха акта на отчаяние на този младеж.

Само за няколко дни около смъртта на Буазизи се зароди героичен култ. Бизнесмен от Кувейт дори предложи да купи за голяма сума сергията за зеленчуци, с която Буазизи осигуряваше оскъдно препитание на семейството си. Тези положителни реакции може да са допринесли за факта, че ужасната му смърт предизвика опити за самозапалване в Йемен, Алжир, Египет и Мавритания, тъй като бедността, бюрократичната своенравност и корупцията се ширят и там.

През последните дни трима мъже се опитаха да се самозапалят пред египетския парламент и това доведе до патрулиране на цивилни полицаи около историческата сграда. Засилената сигурност цели да попречи на други хора да се заливат с бензин в опит да привлекат общественото внимание към проблемите си. Разглеждайки отделните случаи, виждаме един общ показател - всички потенциални самоубийци са изпитвали отчаяно чувство на безпомощност.

Всеки безуспешно се е борил срещу неподатлива бюрокрация и натиска на обществото - едно консервативно общество - в което стойността на човека е преценявана по това колко може да постигне в живота, по способността му да създаде и издържа семейство. Висшистът Буазизи не успя да изпълни тази социална мечта. Сестрите му казват, че се е чувствал обект на подигравки и шеги от страна на общински служители, които се опитали да измъкнат от него пари, за да му издадат разрешение да продава плодове и зеленчуци на улицата. Същата ситуация се случи в Алжир, където 37-годишен уличен продавач се заля с петрол след спор с полицай.

Въпреки това първоначалният шоков ефект от тези актове на самозапалване отслабва. Смъртта на Буазизи наелектризира арабския свят, но последвалите опити за самоубийство вече не са гореща новина. Появиха се и критики към тази вълна. Забранената в Египет Социалистическа партия на труда призова вчера: “Не се подпалвайте! Вместо това подпалете враговете си!” А арабският вестник “Ал Хаят” предупреди, че онези, които се подпалват, не са достатъчно благочестиви.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай прояви по-голямо съчувствие към тези отчаяни души с думите: “Правителствата по света трябва да чуят призивите на своите народи и да не чакат те да пожертват собствения си живот, за да привлекат вниманието към каузата си”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване